Η τρόικα έρχεται, οι αλκυονίδες μέρες φεύγουν…

man ona man

Οι προειδοποιητικές βολές από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, σχετικά με τη μείωση του κατώτατου μισθού, τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα και τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας σε περίπτωση αποκλίσεων, ήταν αρκετές για να χαλάσουν το κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας και εφησυχασμού της κοινής γνώμης που καλλιεργούσαν συστηματικά οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης Σαμαρά τους τελευταίους δύο μήνες. Άλλωστε για όποιον είχε μελετήσει το τελευταίο Μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν είχε αμφιβολίες πως ήταν προ των πυλών η λήψη νέου πακέτου μέτρων που θα υποβαθμίζει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των νοικοκυριών

Στις επαφές που θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας με τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες καθώς και στο αυριανό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα τεθεί επί τάπητος η υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Επίσης θα ηχήσουν τα πρώτα «καμπανάκια» για τη σημαντική απόκλιση που παρατηρείται στο σκέλος των φορολογικών εσόδων ήδη από το πρώτο δίμηνο του 2013, ενώ μόνο τυχαία δεν ήταν η διαρροή της έκθεσης της τρόικας σχετικά με την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και αναδιάρθρωσης του φορολογικού μηχανισμού, η οποία κάθε άλλο παρά κολακευτική ήταν για την κυβέρνηση.

Το τελευταίο Μνημόνιο αποκαλύπτει…

Οι επισημάνσεις στελεχών της Κομισιόν και του ΔΝΤ περί νέας μείωσης του κατώτατου μισθού και περιορισμού του προσωπικού στον δημόσιο τομέα ήταν απόλυτα συνεπείς με τα όσα συμφωνήθηκαν και αποτυπώθηκαν στο τρίτο Μνημόνιο. Αξιοσημείωτο είναι ότι προτού σκάσουν οι βόμβες από τις Βρυξέλλες είχαμε παρόμοιες δηλώσεις ή διαρροές από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στοιχείο που δημιουργεί την εντύπωση πως οι δύο πλευρές λειτουργούν συντονισμένα και με εντυπωσιακή συμπληρωματικότητα! Ειδικότερα:

Κατώτατος μισθός. Μετά τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Μέργο, που υποστήριξε ότι είναι ακόμη υψηλές οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, και την απάντηση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, η οποία άφηνε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με το ύψος των κατώτατων μισθών στην Ελλάδα, είχαμε τις τελευταίες ημέρες τις δηλώσεις της Ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη η οποία υποστήριξε σαφώς ότι στην Κομισιόν έχει συζητηθεί εκτενώς το θέμα της μείωσης των κατώτατων μισθών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, το Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση αναφέρει σαφώς πως: α) από τον Απρίλιο του 2013 και μετά ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από την κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι υψηλότερος από τα τωρινά επίπεδα, ενώ β) «από το πρώτο τρίμηνο του 2014, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει το σύστημα του κατώτερου μισθού με σκοπό πιθανές βελτιώσεις πάνω στην απλότητά του και την αποτελεσματικότητα στην προώθηση της απασχόλησης και της μάχης έναντι της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της τρόικας είναι η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού ώστε να προσεγγίσει τα αντίστοιχα επίπεδα Πορτογαλία και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, ενώ στο στόχαστρο θα μπουν τόσο οι τριετίες ωρίμανσης όσο και τα δώρα. Επίσης δεν αποκλείεται να τεθεί και ζήτημα ύπαρξης διαφορετικών επιπέδων κατώτατων μισθών για περιοχές με υψηλή ανεργία ή για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (όπως έχει ήδη συμβεί με τους νέους μέχρι 25 ετών).

Απολύσεις στο Δημόσιο. Και στο θέμα αυτό είχαμε μια αρχική αναφορά από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σε τηλεοπτική εκπομπή για να υπάρξει μέσα στην εβδομάδα η συντονισμένη παρέμβαση Κομισιόν και ΔΝΤ που ζήτησαν μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Όμως το Μνημόνιο είναι αρκετά σαφές παρά τις επικοινωνιακές κυβιστήσεις της κυβέρνησης: Ο στόχος μας είναι να τοποθετηθούν 27.000 εργαζόμενοι σε αυτό το πρόγραμμα (σ.σ.: κινητικότητας) μέχρι το τέλος του 2013. Αν δεν μπορέσουν να βρουν μια νέα θέση στον δημόσιο τομέα, θα χρειαστεί να μεταπηδήσουν στον ιδιωτικό τομέα. Για τη διευκόλυνση της ανανέωσης του εργατικού δυναμικού του δημοσίου τομέα, αναμένουμε ένα μεγάλο μέρος αυτών που μπαίνουν σε αυτό το πρόγραμμα τελικά να μεταβούν στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως μέσω υποχρεωτικών αποχωρήσεων. Αναμένουμε να ολοκληρωθούν τα σχέδια για τη στελέχωση των υπουργείων μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2013, και θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα σχέδια για τον εντοπισμό περισσευούμενων θέσεων και εργαζομένων, και σε αυτήν τη βάση θα θέσουμε τριμηνιαίους στόχους για υποχρεωτικές εξόδους ώς το τέλος του 2014».

Νέα δημοσιονομικά μέτρα. Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις αναφέρουν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν το 2012 ήταν τα τελευταία. Πράγματι ήταν τα τελευταία… αλλά για το προηγούμενο έτος, καθώς στο νέο Μνημόνιο υπάρχουν ρήτρες λήψης νέων μέτρων για το 2013 και τα επόμενα χρόνια αν πέσουν έξω οι στόχοι που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ειδικότερα στο πλαίσιο της επόμενης αναθεώρησης του προγράμματος (δηλαδή τώρα ή το αργότερο τον Ιούνιο) «οι αρχές θα επανεξετάσουν τις δημοσιονομικές προοπτικές για το 2014 και θα συμφωνήσουν με την Ε.Ε. / ΕΚΤ / ΔΝΤ για τα μέτρα που απαιτούνται για να κλείσει κάθε εναπομείναν έλλειμμα για το 2014». Και με τη «μαύρη τρύπα» που παρατηρείται στα έσοδα, ήδη από το πρώτο δίμηνο του έτους, η πίεση της τρόικας για νέες περικοπές ή αυξήσεις φόρων θα αυξάνεται όσο περνά ο καιρός. Επίσης το αργότερο μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα μέτρα της περιόδου 2015-2016 με τις οποίες αποκλίσεις να καλύπτονται μέσω «της βελτίωσης των εσόδων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της περαιτέρω μείωσης των απαλλαγών και εκπτώσεων, την επέκταση των μέτρων που λήγουν και τις στοχευμένες περικοπές στις τρέχουσες δαπάνες». Το δημοσιονομικό κενό που υπολογίζει η κυβέρνηση για τη διετία 2015-2016 κυμαίνεται μεταξύ 2-4 δισ. ευρώ (θεωρείται σίγουρο ότι θα αυξηθεί) και η συνταγή για την κάλυψή του παραμένει η ίδια: αυξήσεις φόρων, περικοπές στις δαπάνες και στο πρόγραμμα επενδύσεων.

Αποκρατικοποιήσεις. Ήδη έχουν τεθεί συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι για κάθε χρόνο, με την κυβέρνηση να έχει αναλάβει την υποχρέωση, σύμφωνα με το κείμενο του Μνημονίου, «αυτόματης αύξησης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, στην περίπτωση που υπάρξει υστέρηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αυξηθεί με άμεση ισχύ κατά το 50% του ελλείμματος τις εισπράξεις, και θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω των περικοπών στις τρέχουσες δαπάνες της γενικής κυβέρνησης. Η προσαρμογή σε κάθε έτος δεν θα μπορεί να υπερβεί το 1 δισ. ευρώ».

πηγή : avgi.gr / 3-3-2013
ρεπορτάζ : Μάκης Ντόβολος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ