Πέρασε και στο »Σύνταγμα» της ΕΕ η σκληρή λιτότητα από 1/1/13

eu litotita

Την 1η Ιανουαρίου, θα τεθεί σε ισχύ το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, το οποίο εισάγει τον «χρυσό κανόνα» που θα υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να τηρούν σε ισορροπία τα δημοσιονομικά τους ,ενώ παράλληλα ενισχύει τον αυτοματισμό στην επιβολή κυρώσεων εναντίον των χωρών με υπερβάλλοντα δημοσιονομικά ελλείμματα, χάρη στην επικύρωσή του από την Φινλανδία, ανακοίνωσε σήμερα το ευρωπαϊκό συμβούλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Φινλανδική κυβέρνηση, μέχρι πρότινος, διατηρούσε έντονες επιφυλάξεις για την χρησιμότητα του συμφώνου.

Το λεγόμενο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο αποτελεί ένα επικίνδυνο μίγμα λιτότητας και εισάγει σε «συνταγματικό» επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση την πιο σκληρή μονεταριστική πολιτική! Είναι δεδομένο ότι η εφαρμογή του Συμφώνου θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση τις κοινωνικές υποδομές και παροχές και θα εκτινάξει την φτώχεια και την ανεργία στα ύψη.

Υπενθυμίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά συνδικάτα είχαν πραγματοποιήσει μεγάλες πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις ,ενάντια στο σύμφωνο προειδοποιώντας ότι θα έχει απολύτως δραματικές συνέπειες για τους λαούς της Ευρώπης. Ενώ τόνιζαν με κάθε ευκαιρία ότι το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να θεσμοθετεί με τον πιο επίσημο τρόπο τη λιτότητα.

«Για να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη, έπρεπε να επικυρωθεί από (τουλάχιστον) 12 κράτη μέλη της ευρωζώνης. Ο όρος αυτός εκπληρώθηκε καθώς η Φινλανδία ήταν το 12ο κράτος της ευρωζώνης που επικύρωσε την συνθήκη, στις 21 Δεκεμβρίου», δήλωσε το ευρωπαϊκό συμβούλιο.

 Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις των πολιτικών εκπροσώπων του Γερμανικού κεφαλαίου. «Είναι μια καλή είδηση» το ότι η συνθήκη θα μπορέσει να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, σημείωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στάινερ.

«Η ισχύς της δημοσιονομικής συνθήκης είναι ένα στοιχείο κλειδί του θετικού απολογισμού της χρονιάς που τελειώνει. Όμως θα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα», σημείωσε, προσθέτοντας:

«Είναι απαραίτητο τους προσεχείς μήνες να ενισχυθεί η ευρωζώνη από έναν πιο στενό οικονομικό συντονισμό».

Το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο υπεγράφη στις 2 Μαρτίου στις Βρυξέλλες από 25 κράτη μέλη της ΕΕ. Η Βρετανία και η Τσεχική Δημοκρατία αποφάσισαν να μην το υπογράψουν.

Πηγή : ygeionomikoi.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ