Το πρώτο κύμα των απολύσεων και οι ελιγμοί Μανιτάκη

koniaris

του Κόνιαρη Χρήστου *

Τα «αριστερά» δεκανίκια του μαύρου μετώπου, υπουργοί της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να ανακόψουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο πρώτο κύμα απολύσεων στο Δημόσιο, ρίχνουν ένα μετά το άλλο τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, πρακτική στην οποία έχουν γίνει ειδικοί.

Ο Υπουργός κ. Μανιτάκης στέλνει σύμφωνα με δηλώσεις του ηλεκτρονικά έντυπα στις υπηρεσίες, ζητώντας τους να καταγράψουν τις ανάγκες σε προσωπικό, για να καλυφθούν δήθεν οι υπάλληλοι που απολύονται, απόλυση που σήμερα βαφτίζεται διαθεσιμότητα.

  Είναι τόσο μεγάλο το θράσος του κ. Μανιτάκη και της συγκυβέρνησης, που το έγγραφο αυτό θα απευθυνθεί σε όλες τις υπηρεσίες, ακόμα και σε αυτές στις οποίες απολύεται σήμερα προσωπικό.

Δηλαδή σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι θα οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα από μια υπηρεσία και αύριο θα επαναπροσληφθούν από την ίδια υπηρεσία γιατί θα υπάρχουν ανάγκες. Καλό το παραμύθι τους αλλά δεν έχει δράκο, όπως λέει και ο λαός μας.

Προσπαθούν να αποκρύψουν ότι:

  1. Έχουν δεσμευτεί και συμφωνήσει με τα κοράκια της τρόικα ότι από το 2011 έως το 2015 θα έχουν μειώσει κατά 150 χιλιάδες, δηλαδή κατά 30% τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και επειδή οι συνταξιοδοτήσεις δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τις 70 χιλιάδες, για να πιάσουν το «στόχο» θα κάνουν τουλάχιστον 80 χιλιάδες απολύσεις.
  2. Προχωρούν σε συμφωνία με την τρόικα, με το πρώτο κύμα το 2012, σε απόλυση τουλάχιστον 5000 υπαλλήλων ενώ το 2013 έχουν συμφωνήσει να απολύσουν 25.000 και το 2014 κατ’ απαίτηση της τρόικα επιπλέον 22.000. Οι αριθμοί αυτοί βεβαίως μπορεί να διευρυνθούν, αφού οι στόχοι που έχουν τεθεί στα δημοσιονομικά όχι μόνο δεν θα πιαστούν αλλά θα εκτροχιαστούν.
  3. Η τρόικα έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση και ζητά όχι μόνο τον αριθμό των απολύσεων αλλά και ονοματεπώνυμα των αυριανών ανέργων. Αυτό περίτεχνα γίνεται προσπάθεια να κουκουλωθεί την ίδια ώρα που οι λίστες ζητούνται επίμονα από υπουργεία, Δήμους και φορείς.
  4. Κάθε μετάταξη υπαλλήλου σε άλλη υπηρεσία, σύμφωνα με τα μνημόνια που έχουν ψηφίσει, θεωρείται νέα πρόσληψη με αποτέλεσμα οι δεκάδες χιλιάδες που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν χωρούν έναν ελάχιστο αριθμό υπαλλήλων που μπορούν είτε να προσληφθούν είτε να μεταταχθούν τα επόμενα χρόνια.
  5. Από το επόμενο πολύ πιο μαζικό κύμα απολύσεων δεν έχει εξαιρεθεί κανένας χώρος, κλάδος και υπηρεσία. Δεν έχουν εξαιρεθεί όχι μόνο οι ΙΔΑΧ αλλά ούτε οι μόνιμοι υπάλληλοι.
  6. Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών που ακολουθούν σε συνδυασμό με τα νέα οργανογράμματα, αφού μαγειρευτούν θα βγάλουν χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο σαν πλεονάζον προσωπικό.

Όλα αυτά βεβαίως αποκρύπτονται περίτεχνα, τόσο από τη μνημονιακή κυβέρνηση όσο και από τα παπαγαλάκια των μέσων ενημέρωσης.

Τις επόμενες μέρες είναι σίγουρο ότι ο Υπουργός της συγκυβέρνησης κ. Μανιτάκης, συνταγματολόγος που έχει κάνει σουρωτήρι το Σύνταγμα, θα επιχειρήσει και άλλους ελιγμούς. Πιο πιθανός θεωρείται με μια απόφαση να μεταφέρει έναν μικρό αριθμό υπαλλήλων που θα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα σε άλλες υπηρεσίες, για να δώσει την εντύπωση ότι οι χιλιάδες που θα τεθούν τώρα και οι δεκάδες χιλιάδες που θα ακολουθήσουν μπορούν να «διασωθούν».

Για όλα αυτά, όσοι σήμερα μέσα στο εργατικό κίνημα καλλιεργούν αυταπάτες, ότι μπορούν χώροι, υπηρεσίες και κλάδοι να εξαιρεθούν από το επόμενο μαζικό κύμα απολύσεων προσφέρουν κακή υπηρεσία και αντικειμενικά ρίχνουν νερό στο μύλο των πολιτικών της τρόικα και του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης.

Η προβολή του αιτήματος από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για ανατροπή αυτής πολιτικής καθίσταται πλέον μονόδρομος. Ταυτόχρονα η διεκδίκηση μιας εναλλακτικής πρότασης που συμπυκνώνεται στην σύγκρουση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την έξοδο από την ευρωζώνη, τη διαγραφή του εξωτερικού χρέους και την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και της χώρας μπορούν να αλλάξουν το τοπίο και να ανοίξουν το δρόμο για προοδευτικές λύσεις στην Ελληνική κοινωνία.

*Ο Κόνιαρης Χρήστος είναι υγειονομικός μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ