Τι βγήκε από τη μυστική συνάντηση Μανιτάκη – Ασκούνη …

erotimatiko

Σε συμφωνία να μην εμπλακούν οι δήμαρχοι στην υπόθεση «απολύσεις στους δήμους» φαίνεται ότι κατέληξαν κατά τη διάρκεια (μη ανακοινωθείσας) συνάντησης την περασμένη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου το μεσημέρι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος).

Τη συνάντηση, η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε, προκειμένου, σύμφωνα με πηγές της ΚΕΔΕ, «να αποφευχθούν πιθανές κινητοποιήσεις ή και καταλήψεις από την ΠΟΕ – ΟΤΑ», ο υπουργός κύριος Μανιτάκης ανακοίνωσε στους δημάρχους ότι με την εγκύκλιο που θα εξέδιδε την επομένη, δεν ετίθετο ως προϋπόθεση για τη διαθεσιμότητα η έκδοση διαπιστωτικής πράξης (την οποία θα έπρεπε να υπογράψουν και οι ίδιοι οι δήμαρχοι ή τουλάχιστον κατ’ εντολή τους οι διευθυντές προσωπικού στους εκάστοτε δήμους) αλλά αυτή θα επερχόταν αυτοδικαίως με τη δημοσίευση του νόμου, όπως και, τελικώς, έγινε.

Όπως γράφει το aftodioikisi.gr, στη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής μεταρρύθμισης με τους Δημάρχους αυτό που τονίστηκε είναι ότι από τη στιγμή που τα γραφεία προσωπικού βρίσκονται υπό κατάληψη, τέτοιες διαπιστωτικές πράξεις δεν μπορούν να εκδοθούν.

Το «βάρος» πέφτει πλέον στο υπουργείο

Μ’ αυτό τον τρόπο στην ουσία παρακάμπτονται οι υπηρεσίες των δήμων, άρα και οι ίδιοι οι αιρετοί από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας – απολύσεων και το «βάρος» αναμένεται να το σηκώσει το ίδιο το υπουργείο.

Δηλαδή, όπως εξηγεί το aftodioikisi.gr, διευκολύνονται τόσο οι ίδιοι οι δήμαρχοι, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να στείλουν μία τέτοια λίστα (γιατί θα έρχονταν σε ευθεία αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους) όσο και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα εκδώσει τις δικές του λίστες που ούτως ή άλλως κατέχει μέσω της απογραφής.

Άλλωστε, στη συζήτηση στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον ίδιο τον υπουργό ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δ. Στεφάνου και από την ΚΕΔΕ ο πρόεδρος Κ. Ασκούνης, ο γραμματέας Α. Κοιμήσης και ο επικεφαλής της ΝΔ στην Κεντρική Ένωση Δήμων, Κ. Τζανακούλης, οι δήμαρχοι κατέστησαν σαφές ότι η απόφαση τους είναι να μην δοθούν στοιχεία από τους ίδιους τους δήμους.

Αλλά και να θέλαμε δεν θα μπορούσαμε, καθώς δήμοι και γραφεία προσωπικού τελούν υπό κατάληψη», φαίνεται να ειπώθηκε κάποια στιγμή στη συνάντηση.

Επιπλέον, στη συνάντηση έγινε προσπάθεια να βρεθούν οι κενές θέσεις στο Δημόσιο (εφορίες, σχολεία, νοσοκομεία κλπ) εντός των χωρικών ορίων του δήμου ή του νομού, προκειμένου να μετακινηθούν εκεί οι υπάλληλοι που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ