Χαμηλές «πτήσεις» στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ από ΠΑΣΚE – ΠΑΜΕ

alt

Συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη 25/10 το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να εκτιμήσει τις κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν και ιδιαίτερα την απεργία στις 18 Οκτώβρη και παράλληλα να αποφασίσει για κινητοποιήσεις με στόχο να μην περάσουν τα νέα μνημονιακά μέτρα.

Τόσο από την συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, που είχε προηγηθεί, όσο και στο Γενικό Συμβούλιο φάνηκε καθαρά ότι η ΠΑΣΚ έκανε μια προσπάθεια να χαμηλώσει τον πήχυ και να οδηγηθούμε σε κινητοποιήσεις χαμηλής έντασης και διάρκειας. Η πρόταση που κατέθεσε στο Γενικό Συμβούλιο ήταν για μια 24ωρη απεργία κατά την διάρκεια ψήφισης των μέτρων, χωρίς να συνοδεύεται ούτε από μέτρα προετοιμασίας ούτε βεβαίως από άλλες δράσεις που θα οδηγούσαν σε έναν αγώνα διάρκειας ενάντια στα νέα μέτρα με στόχο την ανατροπή των πολιτικών της Κυβέρνησης – ΕΕ και ΔΝΤ.

Αντί γι αυτό, αρκετά ηγετικά στελέχη της ΠΑΣΚ αφιέρωσαν τον περισσότερο χρόνο στο Γενικό Συμβούλιο σε λυσσαλέες επιθέσεις στην Αυτόνομη Παρέμβαση, υποστηρίζοντας ότι τα στελέχη της «ράβουν κουστούμια» προκειμένου να ανελιχθούν σε κυβερνητικούς θώκους. Ταυτόχρονα αφιέρωσαν σημαντικό μέρος του χρόνου των ομιλιών τους στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας και θα ακολουθήσει τις ίδιες πολιτικές, αφήνοντας ουσιαστικά στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης.

Επιθέσεις εναντίον της Αυτόνομης Παρέμβασης έγιναν και από τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και του ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ μάλιστα επιχείρησε να αναπαράγει τους ισχυρισμούς της ΠΑΣΚ και ταυτόχρονα υιοθέτησε ανυπόστατες κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν τελευταία σε βάρος της ηγεσίας της Αυτόνομης Παρέμβασης.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση επισήμανε ότι, παρά τη διαφωνία της με το πλαίσιο αιτημάτων και τον αποσπασματικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων, θεωρεί ότι οι μέχρι τώρα αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ πάνω σε αυτό αποτελούν την ελάχιστη βάση προκειμένου η οργάνωση να μπορεί να προχωρά σε δράσεις και κινητοποιήσεις, να προβάλλει αιτήματα και να έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται στους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Τόνισε ότι οι επόμενες μέρες, μέχρι τις 12 Νοέμβρη, είναι κρίσιμες και πρέπει να αποφασιστεί ότι το εργατικό κίνημα θα δώσει έναν τιτάνιο αγώνα για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα και να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Ζήτησε από το Γενικό Συμβούλιο να κηρύξει έναν παρατεταμένο αγώνα που θα έχει διάρκεια, ένταση και θα αξιοποιηθούν σε αυτόν τον αγώνα όλες οι μορφές πάλης.

Πρότεινε:

1. Τα Σωματεία με προτροπή της ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και να οργανώσουν την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος στις κυβερνητικές πολιτικές της φτώχιας και της εξαθλίωσης

2. Η ΑΔΕΔΥ να καλέσει τα σωματεία και τους εργαζόμενους με την ανακοίνωση των μέτρων να προχωρήσουν σε καταλήψεις δημόσιων οργανισμών, σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες.

3. Στις 28 Οκτώβρη το απόγευμα να οργανωθεί στην Αθήνα Συλλαλητήριο με αντιφασιστικό περιεχόμενο και οι εργαζόμενοι να πουν το δικό τους ΟΧΙ στα νέα μνημονιακά μέτρα της Κυβέρνησης και την οικονομική υποδούλωση της χώρας.

4. Η ΑΔΕΔΥ να καλέσει στο συλλαλητήριο που με πρωτοβουλία της ΟΛΜΕ πραγματοποιείται στις 31 Οκτώβρη στο Σύνταγμα στις 6 μμ, καθώς επίσης να υπάρξει συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 1 Νοέμβρη με στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Υγεία.

5. Τη διοργάνωση συλλαλητηρίου την Κυριακή 4 Νοέμβρη στο Σύνταγμα μαζί με τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα και τους μικρομεσαίους προκειμένου να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα.

6. Την προκήρυξη 48ωρης Γενικής Απεργίας μαζί με τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, τους επαγγελματίες, τους εμπόρους και όλους όσους πλήττονται από τα μνημονιακά μέτρα στις 7-8 Νοέμβρη, πιθανές ημέρες ψήφισης των μέτρων.

Παράλληλα, προκειμένου να μην υπάρξει καμία πιθανότητα η ΑΔΕΔΥ να παραμείνει στην άνευρη πρόταση που κατέθεσε η ΠΑΣΚ, υπερψήφισε εκτός από την δική της πρόταση και αντίστοιχη πρόταση που κατέθεσε η ΔΑΚΕ για απεργία όσο διαρκεί η συζήτηση στη βουλή των ρυθμίσεων του νέου μνημονίου, σε καταλήψεις υπηρεσιών και διοργάνωση συλλαλητηρίων.

Εντύπωση πάντως προκαλεί η στάση του ΠΑΜΕ και η υπερψήφιση από αυτό της πρότασης της ΠΑΣΚ, που αυτή την κρίσιμη στιγμή αρκέστηκε σε μια 24ωρη απεργία, χωρίς καμία άλλη δράση, θεωρώντας ότι αυτό καλύπτεται μόνο από την οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων στους χώρους δουλειάς και χαρακτηρίζοντας άλλες δράσεις που δεν έχουν απεργιακή μορφή ως κινητοποιήσεις κρότου λάμψης.

Παράλληλα η Αυτόνομη Παρέμβαση ζήτησε η ΑΔΕΔΥ να πάρει καθαρή θέση στο ζήτημα της αξιολόγησης υπηρεσιών, δομών και υπαλλήλων, με στόχο τις απολύσεις και ζήτησε την απομάκρυνση από τα συνδικάτα όσων συνεργήσουν σε αυτή, υπερψήφισε πρόταση που αναδείκνυε και αυτές τις πλευρές σχετικά με την αξιολόγηση και διαφώνησε με την τακτική της πλειοψηφίας να αφήσει θολό το τοπίο σε αυτά τα ζητήματα.

Παρ’ όλα αυτά η Αυτόνομη Παρέμβαση καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους φίλους και τα μέλη της να πρωτοστατήσουν προκειμένου στις επόμενες μέρες να υπάρξει ένας πανεργατικός παλλαϊκός ξεσηκωμός. Δήλωσε ότι οι φίλοι και τα μέλη της Αυτόνομης Παρέμβασης θα μπουν στην πρώτη γραμμή για την ενημέρωση των εργαζομένων, για να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, να αναπτυχθούν δράσεις και κινητοποιήσεις, να έχουν επιτυχία οι απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων με στόχο να μην ψηφιστούν τα νέα βάρβαρα μέτρα και να ανατραπούν οι πολιτικές που κατεδαφίζουν κατακτήσεις και δικαιώματα και οδηγούν την κοινωνία στη φτώχια και την εξαθλίωση.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ