Οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν το «σπασμένο μάρμαρο» στην υγεία-Στο 30% η συμμετοχή των εξετάσεων

perikopes ygeia

Σε αύξηση της συμμετοχής στο 30% των ασφαλισμένων σε διαγνωστικές εξετάσεις και στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές, προχωρά σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα η κυβέρνηση, σε πλήρη συνεννόηση με την τρόικα, βάζοντας σε συνθήκες κρίσης τους ασφαλισμένους στο «καναβάτσο».

Αν αυτό συνδυαστεί με τη εφαρμογή της θετικής λίστας φαρμάκων, την αποζημίωση με βάση το πιο φτηνό γενόσημο και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ είναι πλέον φανερό ότι τη χρηματοδότηση της υγείας δεν θα την έχει ο ΕΟΠΥΥ και το κράτος αλλά οι τσέπες των πολιτών.

Αν αυτά τα μέτρα εφαρμοστούν μιλάμε πλέον για το πιο απάνθρωπο σύστημα υγείας από αυτά που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βεβαίως στο πίσω μέρος του μυαλού της κυβέρνησης είναι να βάλουν και συμμετοχή των ασφαλισμένων στα νοσήλια των νοσοκομείων, μέτρο που μάλλον θα ακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

 Δείτε σχετικό ρεπορτάζ από το in.gr για τα να μέτρα της κυβέρνησης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Τρίωρη συνάντηση είχαν τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζος με τους εκπροσώπους της τρόικας, αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και σημειώθηκε πρόοδος. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Υγείας, οι συνολικές εξοικονομήσεις φτάνουν τα 950 εκατ. ευρώ.

Με την τρόικα συμφωνήθηκε αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα νοσήλια ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων από 15% στο 30%.

Στο υπουργείο Υγείας αναμένουν εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ από το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.

Σε 200 εκατ. ευρώ υπολογίζονται ακόμη το οικονομικό όφελος από τη λεγόμενη θετική λίστα φαρμάκων (τα φάρμακα που συνταγογραφούνται). Η σχετική Υπουργική Απόφαση για τη λίστα αναμένεται μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Από την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων η εξοικονόμηση εκτιμήθηκε στα 100 εκατ. ευρώ και από την αύξηση της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία άλλα 150 εκατ. ευρώ.

Από τις αλλαγές στον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ αναμένονται άλλα 200 εκατ. ευρώ.

«Δεν μπορούμε να πληρώνουμε εδώ τη μαγνητική τομογραφία 240 ευρώ και στη Γερμανία να είναι 120 ευρώ» σημείωσε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Υγείας.

Νωρίτερα, από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε η αλλαγή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, καθώς τη θέση του Γεράσιμου Βουδούρη αναλαμβάνει ο τέως διοικητής του ΟΓΑ Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος. Αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Αλέξανδρος Γαρύφαλλος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ