Τυχαία η αναφορά της Μέρκελ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ;

alt

Είναι τυχαίο που η καγκελάριος Γερμανίας αναφέρθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ;
Δε νομίζουμε, … το έχουμε ξαναγράψει στην ιστοσελίδα μας ότι τα νέα μέτρα που σχεδιάζουν τρικομματική συγκυβέρνηση και τρόικα θα πλήξουν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στους Δήμους αλλά και τον ίδιο το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι Δημοτικές Αρχές, οι Εργαζόμενοι και οι Δημότες πρέπει μαζί να αντιδράσουν δυναμικά ώστε να μην διαλυθούν οι δήμοι, οι κοινωνικές δομές τους και ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών τους.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ από την aftodioikisi.gr

ΜΕΡΚΕΛ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η ελληνογερμανική συνεργασία στην Αυτοδιοίκηση φαίνεται τελικά πως έχει αποδώσει «καρπούς», με αποτέλεσμα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να έχει βάλει τις αλλαγές σε δήμους και περιφέρειες ψηλά στην «ατζέντα» της. Αυτό διεφάνη νωρίς νωρίς από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όταν σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στη σύντομη συνομιλία της με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, του είπε πως γνωρίζει ότι έχει καλή συνεργασία με τον «επιτετραμένο» της Χανς – Γιοακίμ Φούχτελ και πως προχωράνε τα πράγματα στον τομέα του πολύ ικανοποιητικά. Αυτό επιβεβαιώθηκε, εξάλλου, και από τις δηλώσεις της, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Σε σχέση με το πρόσωπο του κ. Φούχτελ είμαστε σε θέση να δραστηριοποιηθούμε στα διμερή μας θέματα, δηλαδή, να επιδείξουμε και επιτυχία σε επίπεδο Ελληνογερμανικής συνεργασίας και τα θέματα τα διμερή και τα προγράμματα τα οποία προωθούμε, οδεύουν προς μια πολύ σωστή κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:  «Θα ήθελα, επίσης, να αναφέρω και την TASK FORCE, υπό την αιγίδα του κ. Ραϊχενμπαχ, προγράμματα που γίνονται επίσης υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, προγράμματα που έχουν σαν στόχο τον εκσυγχρονισμό της τοπικής διοίκησης. Είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε αυτά τα κοινά προγράμματα, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό ένα καινούργιο κεφάλαιο της Ελληνογερμανικής συνεργασίας».

Η συνεργασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποφέρει σύντομα καρπούς

Μάλιστα, στις δηλώσεις της η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και δεύτερη φορά στην Αυτοδιοίκηση, απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί ότι «οι αλλαγές πρέπει να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο»:

«Νομίζω ότι τον τελευταίο καιρό οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιταχυνθεί σημαντικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο σε κάποιους τομείς, να υπάρξει ταχύτερη υλοποίηση. Εδώ πρόκειται κυρίως για μεγάλα προγράμματα και projects, εδώ πρόκειται επί παραδείγματι για μια αλλαγή του φορολογικού συστήματος, για μια νέα αλλαγή της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», απάντησε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε: «Προέρχομαι από τα νέα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, και ξέρω πόσο διήρκησε αυτή η διαδικασία μέχρις ότου φτάσουμε το επίπεδο το διοικητικό της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας, της παλιάς Δυτικής Γερμανίας. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι είναι καλό να συζητάμε όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και νομίζω ότι αυτό είναι μια διαδικασία, η οποία θα αποφέρει καρπούς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ