Συνέλευση Δημάρχων την Τρίτη 2 Οκτωβρίου

peda

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Όπως γνωρίζετε η ΚΕΔΕ  φοβισμένη μετά το διήμερο κλείσιμο των Δήμων αποφάσισε «να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα»  και να σιγήσει, κάνοντας πως δεν ακούει τον επιθανάτιο ρόγχο της αυτοδιοίκησης.


Οι «πράσινοι» και «γαλάζιοι» δήμαρχοι στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εμφανίστηκαν αμήχανοι και άτολμοι και σε ρόλο πυροσβέστη, μπλοκάροντας με τη στάση τους τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, παρόλο που δεν πήραν καμία ουσιαστική απάντηση από την κυβέρνηση στα αιτήματά τους. Και αυτό την ώρα που ένας στους τρεις δήμους είναι έτοιμος να κηρύξει στάση πληρωμών εξαιτίας των νέων περικοπών στη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης.

Στο κενό έπεσε η πρόταση του εκπροσώπου της «Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Σπύρου Τζόκα να τηρηθεί έστω η απόφαση του πρόσφατου έκτακτου συνεδρίου της Ένωσης. Ο Σπ. Τζόκας πρότεινε να πραγματοποιηθεί νέο συνέδριο των δημάρχων την ερχόμενη εβδομάδα για να αποτιμηθούν τα όσα είπαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, καθώς και να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις.

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. επιχειρώντας να κάνει το άσπρο μαύρο, και εφαρμόζοντας την τακτική του άμοιρου Χότζα εμφανίστηκε ευχαριστημένη με τις υποσχέσεις για καταβολή την ερχόμενη εβδομάδα των 35 εκατ. ευρώ έναντι των 213 εκατ. ευρώ από οφειλές παρελθόντων ετών και για απόδοση χρημάτων στους δήμους μετά την καταβολή της δόσης των 31 δισ. ευρώ.  

Είναι πλέον προφανές ότι με την πολιτική αυτή που εκφράζεται από  τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, πολιτική που: αποκλείει τους εργαζόμενους από τις κινητοποιήσεις, που απολογείται και αισθάνεται ένοχος για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που αποκλείει τον εκπρόσωπο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς να τοποθετηθεί, που οδηγεί με την συμπεριφορά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αποχώρηση από τη Βουλή και πολλά άλλα δεν μπορούν να προχωρήσουν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Είναι πλέον προφανές είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις και ο αγώνας μας διμέτωπος. Στόχος μας είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής. Οι Δήμαρχοι, οι αιρετοί, οι εργαζόμενοι και οι κοινωνία είναι οι φορείς της συλλογικής αντίδρασης απέναντι στις πολιτικές αυτές της εξαθλίωσης και στους βαστάζους..

Στο διάστημα αυτό της σιγής από την ΚΕΔΕ, επικοινωνήσαμε με Δημάρχους και αιρετούς οργανώσαμε τον αγώνα μας στην ΠΕΔΑ Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής στη μεγαλύτερη ΠΕΔ της χώρας. Εκεί λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις που δίνουν μια δυναμική στον αγώνα μας..

Τη φωνή τους με τους διαδηλωτές αποφάσισαν να ενώσουν  οι δήμαρχοι και οι αιρετοί, οι οποίοι για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε 24ωρη απεργία των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Σημειωτέον  η πρόταση  αυτή απορρίφθηκε   από την πλειοψηφία του  κεντρικού συνδικαλιστικού  οργάνου των αιρετών, την ΚΕΔΕ.

Με τη συγκεκριμένη κίνησή τους οι δήμαρχοι στέλνουν ένα διπλό ηχηρό μήνυμα: και προς την κυβέρνηση ότι «δεν πάει άλλο» και προς τους εργαζομένους ότι τα αιτήματά τους είναι κοινά. Να σημειωθεί ότι ούτως ή άλλως οι δήμοι όλης της χώρας παρέμειναν  κλειστοί, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτούς συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Τέλος η ΠΕΔΑ αποφάσισε να πραγματοποιηθεί Συνέλευση Δημάρχων την Τρίτη 2 Οκτωβρίου, ώστε να αντιμετωπισθούν τα δραματικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων. Είναι προφανές ότι στη συνέλευση μπορούν να παραβρεθούν και αιρετοί –μη Δήμαρχοι.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ