Εκμετάλευση των απασχολούμενων στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

mko

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναδείξει το θέμα μέσα από την ιστοσελίδα μας για την εκμετάλλευση των εργαζόμενων στο πρόγραμμα «κοινωφελής εργσίας» και την ανάγκη προστασίας τους τόσο από τις Μ.Κ.Ο όσο όμως και από τους Δήμους.

Οι αναφορές για καθυστερήσεις πληρωμής και για απασχόληση των εργαζομένων στο πρόγραμμα σε θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, άσχετες με το έργο και την θέση για την οποία προσλήφθηκαν, καθημερινά πληθαίνουν.

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ στην παρακάτω ανακοίνωση της κάνει λόγο για τις παρατυπίες και τις παρανομίες που παρατηρούνται και πως θα αντιμετωπιστούν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα εντείνεται η «επίθεση» της τρικομματικής συγκυβέρνησης και της τρόικα στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων, οι Ο.Τ.Α. οδηγούνται σε οικονομική κατάρρευση και στους Δήμους επικρατούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα κυρίως λόγω της εφαρμογής κάθε μορφής ελαστικής σχέσης εργασίας.

Τελευταίο φαινόμενο είναι η εφαρμογή του προγράμματος «Κοινωφελής Εργασία» όπου μέσω Μ.Κ.Ο. «ενοικιάζονται» εργαζόμενοι στους Δήμους.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος που είναι μια επανάληψη των «STAGE». Το μόνο που εξυπηρετούν τέτοιου είδους προγράμματα είναι τις πελατειακές σχέσεις κυβέρνησης και Δημάρχων, αλλά και την προσπάθεια απαξίωσης των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. λόγω έλλειψης προσωπικού με στόχο την εκχώρησή τους σε ιδιώτες.

Την περίοδο αυτή που η οικονομική κρίση δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και οδηγεί όλο και περισσότερους εργαζόμενους στην φτώχεια και την εξαθλίωση, το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να προστατέψει αυτούς τους εργαζόμενους από την εκμετάλλευση της κυβέρνησης, των Δημάρχων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) που παίζουν το ρόλο του μεσάζοντα παίρνοντας τις πιο κάτω πρωτοβουλίες.

1. Καθημερινές παρεμβάσεις για να καταβληθούν άμεσα οι αποδοχές καθώς σε πολλούς Δήμους παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

2. Να μην επιτρέπεται η απασχόλησή τους για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών των υπηρεσιών των Δήμων (Πράσινο, Οδοποιία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κ.λπ.).

3. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην προσπάθεια τοποθέτησής τους στις υπηρεσίες καθαριότητας (αποκομιδή – μεταφορά απορριμμάτων) αφού είναι παράνομη και θα πρέπει να καταγγέλλεται άμεσα στο Σ.ΕΠ.Ε. καθώς ούτε είναι ασφαλισμένοι στα Β.Α.Ε., δεν τους χορηγείται ανθυγιεινό επίδομα αλλά και τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.).

Συνάδελφοι,

Τη δύσκολη αυτή χρονική περίοδο συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων θα πρέπει να προστατεύσει τους εργαζόμενους στα προγράμματα «εργασιακού μεσαίωνα» που υποστηρίζουν και εφαρμόζουν κυβέρνηση και Δήμαρχοι, να μην επιτρέπουν την απασχόλησή τους στις οργανωμένες υπηρεσίες των Ο.Τ.Α., να μην μένουν απλήρωτοι, καθώς αν υπάρξει καταγγελία η Μ.Κ.Ο. δεν θα έχει δυνατότητα είσπραξης των ποσών που επιχορηγείται.
Αυτή την περίοδο δεν πρέπει να μένει κανένας ΜΟΝΟΣ του…  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να ανατρέψουμε τις «βάρβαρες» νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους…»

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ ΕΔΩ 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ