«Στρίμωξαν» τον ΥΠ. ΕΣ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Ε.Κ.Μ. Σακοράφα και Στρατούλης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

efedreia

Νομοθετική ρύθμιση για αποπληρωμή των χρεών των δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε 8 έως 10 χρόνια, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης απαντώντας στη Βουλή σε ερωτήσεις του Δημήτρη Στρατούλη και της Σοφίας Σακοράφα. Ο υπουργός εκτίμησε ότι οι δήμοι θα έχουν διασφαλίσει περίπου 42% όφελος από τα τοκοχρεολύσια των χρεών, «δηλαδή έμπρακτη ρευστότητα 90 εκατ. τον χρόνο».

Δ. Στρατούλης: Απορρίπτονται αιτήσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Ο Δ. Στρατούλης είπε ότι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς μπορούν να εγγραφούν 150.000 παιδιά, αλλά εντάσσονται μόλις 60.000 και αυτά επιχορηγούμενα από το ΕΣΠΑ. Τόνισε δε, ότι υπάρχουν άλλες 100.000 αιτήσεις σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς εκτός του προγράμματος του ΕΣΠΑ, εκ των οποίων ικανοποιήθηκαν λιγότερες από 50.000. Υπογράμμισε ότι «λειτουργούν παιδικοί σταθμοί με υπεράριθμα παιδιά, με μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό», κάτι που ουσιαστικά επιβεβαίωσε ο υπουργός όταν είπε ότι θα προσληφθούν 4.700 με συμβάσεις 11 μηνών. Ο Ευ. Στυλιανίδης είπε ακόμη ότι εξασφάλισε άλλα 40 εκατ. από τη μείωση των τροφείων, ώστε συνολικά να διατεθούν 165 εκατ. ευρώ και, μαζί με τη δωρεά των 4,5 εκατ. του ιδρύματος Νιάρχου, να ικανοποιηθεί το 75% των αιτήσεων.

Σ. Σακοράφα: Μεταθέτουν την κατάσταση χρεωκοπίας στους δήμους

Η Σ. Σακοράφα αναφέρθηκε στα προγράμματα αυτεπιστασίας για τους ανέργους τα οποία εκτελούν οι δήμοι, τονίζοντας ότι έχει μειωθεί κατά 500 εκατ. η χρηματοδότησή τους. «Κάποιοι σχεδιάζουν να μεταθέσουν την κατάσταση χρεωκοπίας στην οποία έχει περιέλθει η χώρα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Καταργούν τους πόρους, τους κατακρεουργούν και μεταφέρουν αρμοδιότητες χωρίς χρηματοδότηση», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράμμισε ότι τα προγράμματα αυτεπιστασίας χρηματοδοτούνται από ΟΑΕΔ και ΣΑΤΑ με 209 εκατ., αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία εκταμίευση.

Ο Ευ. Στυλιανίδης παραδέχτηκε,

ότι δεν έχει απορροφηθεί η ΣΑΤΑ, αλλά ισχυρίστηκε ότι υπέβαλε αίτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για εκταμίευση των 3/4 του ποσού. Παραδέχθηκε ακόμη ότι τα 299 εκατ. είναι «κουρεμένα» λόγω της κρίσης. Για το Πρόγραμμα Αυτεπιστασίας είπε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την ΚΕΔΕ αναφορικά με τα ποσά που θα δώσουν οι δήμοι για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Πηγή : avgi.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ