Καλύτερα τέτοιου είδους «κομματικός» συνδικαλισμός παρά εργοδοτικός και κυβερνητικός !!!

paidikos1

(παρένθεση)
Μετά από παρέμβαση  και της ΑΣΚ-ΟΤΑ στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, το θέμα των παιδικών – βρεφικών σταθμών και των χιλιάδων παιδιών που μένουν εκτός του θεσμού, δημιουργώντας πολλά προβλήματα κυρίως στις εργαζόμενες μητέρες, έφερε στην βουλή με επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. της Β’ Αθήνας Δημήτρης Στρατούλης.

Η ΑΣΚ – ΟΤΑ όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις που είχαν να κάνουν με τον αποκλεισμό από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας πολλών κατηγοριών ειδικοτήτων εργαζομένων των ΟΤΑ και με την συνέχιση και την αλλαγή της δομής του προγράμματος Βοήθεια Στο Σπίτι, έτσι θα συνεχίσει να αξιοποιεί το νέο συσχετισμό δυνάμεων μέσα στο κοινοβούλιο προς όφελος  των εργαζομένων.

Στις κατηγορίες που δεχόμαστε για τις παρεμβάσεις μας αυτές,  από τις συνεργαζόμενες δυνάμεις  ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ στην ΠΟΕ – ΟΤΑ, η κάθε μία με διαφορετική ίσως αφετηρία σκοπού, εμείς απαντάμε ότι είναι πολύ καλύτερα να υπηρετούμε αυτού του είδους  «κομματικού» συνδικαλισμού και τους εργαζόμενους, παρά να γίνουμε υπηρέτες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Ακολουθεί η ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ  της β’ Αθήνας Δημήτρη Στρατούλη.

«ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΓΗΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΠΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ»!
 
Ομιλία Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β Αθήνας, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, με θέμα για τη μείωση των θέσεων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα:
 
«Κύριε Πρόεδρε
Τα προβλήματα των δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών άρχισαν φέτος αμέσως με το άνοιγμά τους!!!. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά οικογενειών εργαζομένων και ανέργων έμειναν έξω από αυτούς λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ, συνέχισε τις πολιτικές των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων παγώνοντας τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μειώνοντας τους συμβασιούχους, σε μια περίοδο που αποχώρησαν με σύνταξη χιλιάδες εργαζόμενοι/ες εξαιτίας των αντιασφαλιστικών νόμων. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αιτήσεις γονέων για εγγραφές των παιδιών τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, γιατί λόγω μείωσης μισθών και ανεργίας αδυνατούν να τα πηγαίνουν σε ιδιωτικούς.

Αλλά, όταν έχουμε μια κυβέρνηση που υποκλίνεται  στους τοκογλύφους-δανειστές και στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όταν η όποια αναιμική κοινωνική πολιτική θεωρείται αιτία της κρίσης και όχι τα υπερκέρδη του κεφαλαίου, τότε την πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια που είναι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, μαζί και τα παιδιά τους.

Την πληρώνουν επίσης οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς με την άγρια περικοπή  θέσεων εργασίας, μισθών και δικαιωμάτων τους. Την πληρώνουν οι γονείς, γιατί δεν βρίσκουν σταθμούς  που  θα πάρουν τα παιδιά τους αλλά και τα ίδια τα παιδιά, γιατί δεν θα έχουν παιδαγωγούς.

Πάνω από το 60% των εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς είναι έκτακτοι. Τα παιδιά, ώσπου να γνωρίσουν τον παιδαγωγό τους, αυτός απολύεται και αυτά αναρωτιούνται τι κακό έκαναν και τους τον πήραν.

Όταν λοιπόν καλούνται να λειτουργήσουν φέτος οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί με το μισό προσωπικό και με περιορισμένες πάνω από 50% επιχορηγήσεις από δημόσιους και δημοτικούς πόρους, τότε άλλοι θα κλείσουν και άλλοι θα συμπτυχθούν σε αίθουσες-κλουβιά χωρίς αυλές.

Η καταστρατήγηση του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας των παιδικών σταθμών και  της νόμιμης αναλογίας παιδιών – παιδαγωγών – τετραγωνικών, η αύξηση των ωραρίου των παιδαγωγών κατά 2 ώρες την ημέρα έχει ως συνέπεια τη μετατροπή των παιδικών σταθμών σε πάρκινγκ και αποθήκες παιδιών και των παιδαγωγών σε προσωπικό φύλαξης παιδιών, που για τους παραπάνω λόγους δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και την υγιεινή των παιδιών.

Η λαϊκή οικογένεια, που βιώνει την ανεργία και τις περικοπές των αποδοχών, δεν έχει καμιά κοινωνική προστασία αφού είτε δεν θα πάρουν τα παιδιά της στον δημοτικό παιδικό σταθμό είτε θα πληρώσει τσουχτερά τροφεία.

Η κυβέρνηση για να κάμψει τις αντιδράσεις δίνει άδεια στους δήμους για προσλήψεις παιδαγωγών με δίμηνες συμβάσεις, όταν οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν 11 μήνες το χρόνο και όταν δεν επιτρέπεται η συνεχής εναλλαγή του προσωπικού, γιατί διαλύει τον ψυχισμό των παιδιών.
Και το ερώτημα παραμένει, γιατί δεν κάνετε τίποτε ως κυβέρνηση κύριε Υπουργέ για τα 55.000 παιδιά που έμειναν φέτος εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών και για να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά το σύστημα προσχολικής αγωγής».
 
Μετά την απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ε. Στυλιανίδη, ο Δημήτρης Στρατούλης, προχώρησε στην ακόλουθη τοποθέτηση:  
 
«Κύριε Πρόεδρε
Ο κύριος Υπουργός δεν απάντησε στο ερώτημά μου, πως θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα χιλιάδων παιδιών φτωχών εργαζομένων και ανέργων, που βρέθηκαν εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών.

Τα στοιχεία που παρουσίασε δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Αναφέρεται μόνο στα παιδιά που η ένταξή τους στους παιδικούς σταθμούς επιχορηγείται από το πρόγραμμα «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»  του ΕΣΠΑ, που διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ, (περίπου 60.000 παιδιά), ενώ έγιναν αλλές 100.000 αιτήσεις εκτός ΕΣΠΑ και από αυτές δεν ικανοποιήθηκαν περίπου 55.000.

Με όσα είπε ο Υπουργός προσπάθησε να δημιουργήσει μία μαγική επικοινωνιακή εικόνα για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Όμως οι βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές συρρίκνωσης του Δημόσιου Τομέα, συνενώσεων – καταργήσεων – κλεισίματος Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και οργανικών θέσεων, τους έχουν οδηγήσει σε τραγική κατάσταση.  Λειτουργούν, όσοι ακόμα λειτουργούν, με υπεράριθμα παιδιά, μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, παντελή έλλειψη σε σύγχρονο κτιριακό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και παιδαγωγικό υλικό . Ταυτόχρονα έχουν οδηγηθεί στην απόγνωση δεκάδες χιλιάδες γονείς από λαϊκά νοικοκυριά, των οποίων τα παιδιά δεν έγιναν δεκτά από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θεωρεί ότι για να επιβιώσει και να αναβαθμιστεί ο θεσμός της προσχολικής αγωγής στη χώρα μας θα πρέπει να εφαρμοστεί μία άλλη πολιτική με τις εξής προτεραιότητες:
• Θεσμοθέτηση Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Προσχολικής Αγωγής, Εκπαίδευσης και Φροντίδας.

• Διασφάλιση του Δημόσιου, Δωρεάν και Παιδαγωγικού χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών.

• Θωράκιση και εφαρμογή του Πρότυπου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας παιδικών σταθμών του Υπουργείου Εσωτερικών, που σήμερα καταστρατηγείται βάναυσα .

• Διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης των Παιδικών Σταθμών, οι οποίοι αποτελούν τον κυματοθραύστη για την διασφάλιση της ψυχικής υγείας και της ολόπλευρης ανάπτυξης των παιδιών, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη για τις λαϊκές οικογένειες περίοδο καθώς και της ποιότητας παροχών προς το παιδί και την οικογένεια με την αναγκαία.

• Κατάργηση των τροφείων που πληρώνουν οι γονείς και στέγαση των δημοτικών παιδικών σταθμών σε σύγχρονες εγκαταστάσεις κατάλληλα εξοπλισμένες.

• Κάλυψη όλων των αναγκών των δημοτικών παιδικών σταθμών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τακτοποίση συμβασιούχων που εργάζονται σε αυτούς και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

• Απόσυρση της αντιπαιδαγωγικής Νομοθετικής Διάταξης για την καθιέρωση του οχταώρου εργασίας, που έχει οδηγήσει σε ψυχική και σωματική εξουθένωση τους Παιδαγωγούς, και επαναφορά του ημερήσιου 6ωρου.

• Άμεση ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των οικογενειών εργαζομένων και ανέργων, που τα παιδιά τους βρέθηκαν εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών.

Κύριε Πρόεδρε ένα είναι σίγουρο. Ότι μία κυβέρνηση, όπως η σημερινή, που δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε στα παιδιά μία θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και υπονομεύει τον δημόσιο και παιδαγωγικό χαρακτήρα τους και τον εκπαιδευτικό ρόλο των παιδαγωγών, έχει πλέον μετρημένες τις ημέρες της. Θα καταρρεύσει σύντομα κάτω από την κοινωνική κατακραυγή με τους αγώνες του λαού μας».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ