Μια προδιαγεγραμμένη σύγκρουση

me ta mat

Οι δήμοι ξανακλείνουν στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου

Του Χρήστου Σίμου

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγείται η κυβέρνηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως όλα δείχνουν, καθώς το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα, με αποκλειστικό θέμα τα οικονομικά προβλήματα των δήμων, αποφάσισε νέες κινητοποιήσεις στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, που περιλαμβάνουν κλείσιμο των δήμων και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Κρίσιμο ρόλο για την απόφαση αυτή έπαιξε η μη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη για την απόδοση των 2,7 δισ. ευρώ στους δήμους από τον τακτικό προϋπολογισμό, κατά την ομιλία του στο συνέδριο.

Μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία των δήμων αρκεί για να καταλάβει κανείς το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι δήμαρχοι της χώρας. Ήδη, την τελευταία τριετία αντιμετωπίζουν μείωση των πόρων κατά 60% και της επιχορήγησης για τη ΣΑΤΑ (κονδύλια για επενδύσεις) κατά 55%. H απόφαση της κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της αυτοδιοίκησης κατά 29%, οδηγεί, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης στην κατάρρευση της λειτουργίας των δήμων, στην κατάλυση του κοινωνικού ρόλου του θεσμού και στην αδυναμία πληρωμής μισθών και άλλων υποχρεώσεων.

Οι ΚΑΠ (τα χρήματα που παίρνουν οι δήμοι από τον τακτικό προϋπολογισμό) το 2011 ανέρχονταν μηνιαίως σε 168 εκατ. ευρώ. Τον μήνα Ιούνιο ανέρχονταν στα 135 εκατ. ευρώ και τώρα, με τις νέες περικοπές, ανέρχονται σε 96 εκατ. ευρώ, με το ενδεχόμενο να φθάσουν τους επόμενους μήνες και τα 72 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.

Με βάση τη συμφωνία που έχει γίνει με το Υπουργείο Οικονομικών και την απόφαση του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη, το συνολικό ποσό των ΚΑΠ που πρέπει να αποδοθεί στους Δήμους από τον τακτικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε 2,7 δις, ποσό το οποίο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους δημάρχους. Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε την περασμένη Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο πως “Στραγγίξαμε την τελευταία σταγόνα που υπήρχε για να στηρίξουμε το έργο τους», σχετικά με τα κονδύλια που θα δοθούν στους ΟΤΑ.

Κυβέρνηση: μηδενική ανοχή από την πρώτη στιγμή

Η διήμερη κινητοποίηση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημαδεύτηκε από χρήση χημικών και συλλήψεις, ήδη από την πρώτη μέρα (Τετάρτη 29 Αυγούστου). Κατά την έναρξη της πορείας στην πλατεία Καραϊσκάκη, στην οποία καλούσαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες έκλεισαν τον δρόμο με σκοπό να εμποδίσουν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην πορεία με τα οχήματά τους. Όταν δύο απορριμματοφόρα επιχείρησαν να ξεκινήσουν, η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση χημικών, εγκλώβισε όλους τους οδηγούς και προχώρησε στη σύλληψη πέντε εξ αυτών, τους οποίους οδήγησε στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Η πορεία των υπόλοιπων διαδηλωτών επέστρεψε έξω από το κτήριο της Τροχαίας για να ζητήσει την απελευθέρωση των συλληφθέντων, κάτι το οποίο έγινε οριστικά (;) στη 1.30 το μεσημέρι, όταν η αστυνομία άφησε ελεύθερους τους τελευταίους δύο οδηγούς.

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, δύο οδηγοί απορριμματοφόρων που εργάζονται στον Δήμο Χολαργού και ένας στον Δήμο Νίκαιας, συνελήφθησαν -οι δυο πρώτοι στη Λ. Αλεξάνδρας κι ο τρίτος έξω από το αμαξοστάσιο του δήμου του, στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί 40 μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ- και οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ κι από εκεί στην Ευελπίδων με τις κατηγορίες της απείθειας και της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τις 14 Σεπτεμβρίου.

Αλέξης Τσίπρας: Η κοινωνική χρεωκοπία έχει ήδη επέλθει

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΚΕΔΕ την περασμένη Τρίτη: “Η χρεωκοπία δεν είναι προ των πυλών. Η κοινωνική χρεωκοπία έχει ήδη επέλθει” δήλωσε, επισημαίνοντας πως οι δήμοι οδηγούνται ταχύτατα στον στραγγαλισμό. Επιπλέον, τόνισε πως τα νέα μέτρα, τα οποία ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ, που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στην κ. Μέρκελ, θα οδηγήσουν την κοινωνία στην εξαθλίωση.

Σπύρος Τζόκας: Η κυβέρνηση είναι αφερέγγυα

Ο Σπύρος Τζόκας, μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και πρώην δήμαρχος Καισαριανής, αποτιμώντας τις πρόσφατες επαφές της ΚΕΔΕ με τους επικεφαλής των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, μας είπε πως πλέον οι δήμαρχοι, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, έχουν φτάσει στα όριά τους από την αφερεγγυότητα και την αναξιοπιστία αυτών. Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως στη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη οι τελευταίοι είχαν δηλώσει απερίφραστα πως το ετήσιο κονδύλι για τους δήμους δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 2,7 δισ. Μια βδομάδα μετά, όμως, η κυβέρνηση εξήγγειλε τις νέες περικοπές. Ο Σ. Τζόκας εκτιμά πως το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει την αυτοδιοίκηση στη στάση πληρωμών, με σκοπό την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των απολύσεων. Οι δήμαρχοι της χώρας δεν είναι δυνατόν να κάνουν πίσω καθώς, αργά ή γρήγορα, δεν θα μπορούν να καλύψουν την παραμικρή υποχρέωση. Ακόμα και ο δήμαρχοι που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ δέχονται πολύ ισχυρές πιέσεις κι αισθάνονται πολλαπλώς εκτεθειμένοι στους δημότες τους.

Πέτρος Φιλίππου: Οι αγώνες μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα

Ο δήμαρχος Σαρωνικού θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να χτυπήσει τους δημάρχους όσο θα προχωράνε οι κινητοποιήσεις. Όλοι οι δήμαρχοι της Αττικής είναι αγανακτισμένοι από την οικονομική κατάσταση, μας λέει, ενώ κάνει λόγο για “χάος” το οποίο έχει προκύψει από τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Η μέχρι τώρα πορεία, από την εξαγγελία των κινητοποιήσεων των δήμων ως τη διήμερη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη δείχνει την ισχύ των τοπικών κοινωνιών. Μέχρι να ανακοινωθούν αυτές, η κυβέρνηση δεν έδειχνε διατεθειμένη να δώσει ούτε αυτά που χρωστάει στους δήμους. Αμέσως μετά, “ως διά μαγείας” βρέθηκαν διάφορα διαθέσιμα κονδύλια. Δηλώνει πως οι περισσότεροι δήμαρχοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ενημερωθούν οι πολίτες για την κατάσταση της αυτοδιοίκησης, ενώ τονίζει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να οδηγηθούν οι δήμοι σε στάση πληρωμών. Τέλος, σημειώνει πως οι δημότες που προσέρχονται στα δημαρχεία για να ζητήσουν δουλειά έχουν πολλαπλασιαστεί και πως οι δήμαρχοι καθημερινά εισπράττουν το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία.

Θωμάς Μπιζάς: Η κυβέρνηση θέλει να διαλύσει τις κοινωνικές υπηρεσίες

Από τη μεριά των εργαζόμενων στους δήμους, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θωμάς Μπιζάς, δηλώνει πως οι εργαζόμενοι θα στηρίξουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια να σταθεί όρθια η τοπική αυτοδιοίκηση. Αν και οι δήμαρχοι δεν έχουν συμπεριλάβει στα αιτήματά τους μια σειρά πολύ βασικών αιτημάτων των εργαζομένων, οι τελευταίοι θα αγωνιστούν από κοινού με αυτούς. Επισημαίνει πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους. Μέσω της αξιολόγησης των υπηρεσιών και των δημόσιων υπαλλήλων, επιχειρείται η απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων και το ξεπούλημα των κοινωνικών υπηρεσιών. Τέλος, χαρακτηρίζει τις συλλήψεις των οδηγών στην κινητοποίηση ως επίδειξη κυβερνητικού τσαμπουκά, εν όψει των επερχόμενων κοινωνικών αντιστάσεων για τα νέα επώδυνα μέτρα και καλεί όλους τους εργαζόμενους στα δικαστήρια, στις 14 Σεπτεμβρίου, για να συμπαρασταθούν.

Πηγή : avgi.gr /2-9-2012

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ