Αρνητική γνωμοδότηση της επιτροπής διαβούλεσης του Δήμου Παύλου Μελά για τη χωροθέτηση του ΣΜΑ Ευκαρπίας

skoypidia1

Ανακοίνωση του δικτύου συλλόγων και φορέων κατά της κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ευκαρπίας

Στις 21 Αυγούστου συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Παύλου Μελά με θέμα την κατασκευή του (ΣΜΑ) Ευκαρπίας. Εισήγηση έκαναν ο κ. Σ. Φάμελλος, ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος του Δικτύου κατά του ΣΜΑ Ευκαρπίας.

Η οργάνωση της «διαβούλευσης» ήταν σκόπιμα μονομερής από την πλευρά του Δήμου, αφού δόθηκε στα μέλη της επιτροπής μόνο η εισήγηση του κ. Φάμελλου, χωρίς το ιστορικό και πληροφόρηση από την πλευρά του Δήμου και κυρίως την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά με την οποία αντιτίθεται στην κατασκευή του έργου.

 

 

Μοναδικός σκοπός της η ΕΠΙΒΟΛΗ κατασκευής του, συγκεκριμένων προδιαγραφών, ΣΜΑ, ο οποίος είναι αντίθετος ακόμα και με τον αρχικό ξεπερασμένο και υπό αναθεώρηση σχεδιασμό διαχείρισης και δε λύνει, αλλά επιπλέον σωρεύει νέα περιβαλλοντικά, οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη και όλο το Νομό!

Μίλησαν σχεδόν όλα τα μέλη της επιτροπής και δεν βρέθηκε ΚΑΝΕΝΑΣ να δηλώσει τη συμφωνία του με αυτό τον ΣΜΑ σ’ αυτή τη θέση! Αντίθετα ανάφεραν και την αθέτηση των ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ του Συνδέσμου απέναντι στην Ευκαρπία και την επούλωση των πληγών της παλιάς χωματερής, η οποία εξακολουθεί να μολύνει την περιοχή και το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, όπως ακόμα και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου ΟΤΑ στυλίτευσε!

Ο Δήμαρχος κ. Δ. Παπαδόπουλος κράτησε ουδέτερη στάση, δεν υπερασπίστηκε την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να δεχτεί σφοδρές επικρίσεις, παρ’ ότι δήλωσε πως δεν ισχύουν όσα του προσάπτουμε και αναφέρουν αυθαίρετα οι εφημερίδες και πως ο ίδιος δεσμεύεται από την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά.

Αντίθετα με το πνεύμα της συζήτησης, ο κ. Φάμελλος, επέμεινε, μόνος αυτός, στην αρχική τοποθέτηση του, δείχνοντας πως σέβεται μόνο όποιον συμφωνεί με τον ίδιον και τις απόψεις του. Η ίδια ταχτική που ζήσαμε με τον κ. Ζουρνά και τον κ. Δανιηλίδη με διαφορετικό ύφος αλλά κοινό παρονομαστή πως συζήτηση σημαίνει να συμφωνήσει και καλά η πραγματικότητα με τον Σύνδεσμο κι όχι ο Σύνδεσμος με την πραγματικότητα.

Το Δίκτυο χαιρετίζει την περήφανη στάση ΟΛΩΝ των Δημοτών που πήραν μέρος στην αυτή διαδικασία. Αισθάνεται ικανοποίηση, γιατί δεν ακούστηκαν κραυγές του στυλ «μακριά από μένα κι ας είναι…», όπως γίνεται αλλού. Έγινε αναφορά και προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου αλλά και τη βοήθεια και την εξυπηρέτηση ακόμα και όμορων Δήμων, οι Δήμαρχοι των οποίων θέλουν να θάψουν το δικό τους πρόβλημα στην Ευκαρπία, πιστεύοντας πως η μόλυνση και η ρύπανση, έχει και σύνορα, έχει και «πελάτες».

Καλούμε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά, στην συνεδρίαση στις 23 Αυγούστου, να αφουγκραστούν την θέληση των δημοτών και να μην αλλάξουν την ομόφωνη θέση τους για την ακύρωση του έργου.

Να κλείσουν τα’ αυτιά τους σε διάφορες υποσχέσεις για πιθανά αντισταθμιστικά οφέλη και να θυμηθούν παλιότερες υποσχέσεις για τον Δήμο μας για άλλα θέματα και οι οποίες έχουν μείνει υποσχέσεις.

Θυμίζουμε πως μόλις πριν λίγες μέρες ζητήσαμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εγκληματική ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή μας αλλά οι αρμόδιοι ακόμα και οι εισαγγελείς δεν ασχολούνται.

Το Δίκτυο καλεί ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ τους κατοίκους της Πόλης και του Νομού στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ 22 Αυγούστου στις 7.30΄ στην Πλατεία Ευκαρπίας!

Να διατρανώσουμε ακόμα μια φορά πως δεν πρόκειται να ενταφιάσουμε το περιβάλλον , το μέλλον , τη ζωή μας στον ΣΜΑ Ευκαρπίας.

Να διεκδικήσουμε ουσιαστική, δημοκρατική συζήτηση για την Διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια, με πυρήνα τον άνθρωπο, την οικολογία, το Δημόσιο χαρακτήρα και όφελος!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ