Η ΠΑΣΚΕ αυτονομείται από το ΠΑΣΟΚ

paske

Αιχμές Σχολιαστή

….καλά και εμείς πιστήκαμε τώρα! Ιδιαίτερα όταν αυτό ακούγεται από τον  Παναγόπουλο. Αυτός για να πάει να μιλήσει σε εργαζόμενους (άραγε πότε πήγε τα τελαυταία χρόνια;) ή να κατέβει στο πεζοδρόμιο, χρειάζεται αστυνομική προστασία!

Όλα αυτά γίνονται για να συγκρατήσουν τις δυνάμεις τους εγκλωβισμένες στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει μεταλλαχτεί πλήρως σε ένα αστικονεοφιλελεύθερο κόμμα, όπως εξάλλου και όλα τα πάλε ποτέ σοσιαδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης.

Η ΠΑΣΚΕ στους περισσότερους χώρους, όπως και στους ΟΤΑ, έχει μετατραπεί σ’ ένα μηχανισμό συγράτησης και αναπαραγωγής αυτού του μηχανισμού και των στελεχών της, που σιγά – σιγά χάνουν τα χαρακτηριστικά και τις αξίες που έχει μια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων.

Για να καλύψουν τις ανασφάλειές τους έχουν ανοίξει πόλεμο στο σ.κ με τις δυνάμεις που με συνέπεια αντιστρατεύονται τις μνημονιακές-αντεργατικές πολιτικές, που και οι ίδιοι στα λόγια καταδικάζουν, φοφούμενες τις διαρροές προς τα εκεί, ενώ έχουν γίνει  «κώλος και βρακί» και «σιαμαίες αδερφές» με τη ΔΑΚΕ και τις δυνάμεις που δεν αμφισβητούν την ουσία των συντηρητικών πολιτικών.

Οι εργαζόμενοι, αν θέλουν να δούνε άσπρη μέρα, πρέπει να αγωνιστούν για να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές και τους θιασώτες τους, μεταλλαγμένους ή όχι και να προσπεράσουν όλα τα σχήματα, τα οποία συμβολίζουν την ανοχή και τη διακαίωση αυτών που μας οδήγησαν, όχι στο χείλος, αλλά στον γκρεμό!

Σήμερα το σκ, πρέπει να αναδιοργανωθεί από τα κάτω. Η ορμητική είσοδος των εργαζομένων σ’ αυτό πρέπει να φέρει ανατροπές. Να δημιουργηθεί ένας ταξικός πόλος μέσα σ’ αυτό που θα αμφισβητήσει και θα ανατρέψει τις συμβιβασμένες ηγεσίες και τις κομματικές γραφειοκρατίες.

Οι ανατροπές αυτές δεν γίνονται με ευχές ούτε θα τις κάνουν από τα πάνω. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να ενταχθούν στα συνδικάτα, να δημιουργηθούν παντού, σε δημόσιο και ιδωτικό τομέα, αγωνιστικοί-διεκδικητικοί-ταξικοί συνδυασμοί, να φτιαχτούν συνδικάτα εκεί που δεν υπάρχουν και να διεκδικηθεί η εκπροσώπησή τους από μία συνδικαλιστική οργάνωση, που δεν θα διαχωρίζει τους εργαζόμενους, ανάλογα με τη σχέση εργασίας τους, σε ιδιωτικούς και δημοσίους, που θα διεκδικήσει ίδια δικαιώματα για όλους.

Να διαλυθούν λοιπόν τώρα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, να γίνει μία τριτοβάθμια οργάνωση. Το ίδιο να γίνει σ’ όλη την κλίμακα του σ.κ., για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να αρχίσουν να μετρούν νίκες και όχι ήττες!

Ακολουθεί το ρεπορτάζ τoυ real.gr

«Η ΠΑΣΚΕ δεν είναι παράταξη ενός κόμματος, είναι η συνδικαλιστική έκφραση της ευρύτερης σοσιαλιστικής και δημοκρατικής αριστεράς», δηλώνει ο Γιάννης Παναγόπουλος, αποκαλύπτοντας τις ευρύτατες-και υπόγειες προς το παρόν- διεργασίες στην Ιπποκράτους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του real.gr ειλημμένη είναι η απόφαση για μετεξέλιξη της ΠΑΣΚΕ από παράταξη του ΠΑΣΟΚ σε παράταξη όλου του χώρου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι φιλοδοξίες, μάλιστα, καθίστανται ισχυρότερες, από τη στιγμή που η ΔΗΜΑΡ δεν διαθέτει συνδικαλιστική παράταξη ή αξιόλογες οργανωμένες δυνάμεις στους εργασιακούς χώρους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά ή και παραλλήλως με τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ, θα επικαιροποιηθεί η διακήρυξη που είχαν εκδώσει οι 101 Πρόεδροι Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών που ανήκουν στην ΠΑΣΚΕ. Η νέα διακήρυξη θα αποτελέσει τη βάση των διεργασιών, με την ΠΑΣΚΕ να καθίστανται περισσότερο πολιτική, αλλά όχι κόμμα.

Είναι σαφές πως οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει να παίξουν ρόλο στην ανασύνθεση της κεντροαριστερής παράταξης, ενώ είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσει ο Ευ. Βενιζέλος που στο στενό περιβάλλον του υπάρχει ο παλαιός Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Λάμπρος Κανελλόπουλος ή ο τέως Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθηνών Γρ. Φελώνης. Η Ιπποκράτους, πάντως, αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει ούτε υπεύθυνο συνδικαλιστικού, αφού οι Τομείς έχουν καταργηθεί… 
 

Πηγή: real.gr

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ