«Απαγκιστρώνουν» 40.000 δημοσίους υπαλλήλους μέσω εφεδρείας

samaras1

Με τηλεοπτικό μήνυμα θα δικαιολογήσει στις 8 Σεπτεμβρίου ο Αντ. Σαμαράς τα μέτρα – σοκ υποστηρίζοντας ότι η επιβολή τους θα δώσει στην κυβέρνηση το… δικαίωμα να επαναδιαπραγματευθεί.

 

 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, έως τα τέλη του μήνα θα έχουν “κλειδώσει” τα μέτρα – φωτιά, με τα οποία θα υλοποιηθεί νέα επιδρομή σε δημοσίους υπαλλήλους, συμβασιούχους, μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ. Όπως έχει γίνει φανερό εδώ και εβδομάδες, το δόγμα Σαμαρά – Στουρνάρα περιλαμβάνει την απόλυτη υποταγή στα κελεύσματα των δανειστών και, έτσι, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταστρώνει διαφορετικά “σενάρια” μέτρων, με άλλα “ισοδύναμα”, τα οποία, όμως, έχουν όλα έναν κοινό παρονομαστή: τους δημοσιονομικούς στόχους για περικοπές – σοκ ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, αλλά και την κάλυψη της “μαύρης τρύπας” του εφετινού προϋπολογισμού, που θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ. Τούτων δοθέντων και σύμφωνα με πληροφορίες στον άξονα Μαξίμου – Νίκης – Καραγεώργη Σερβίας συζητούνται μέτρα που συνολικά θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ.

Μπροστά στην κάμερα

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου -όταν θα ανοίξει τις πύλες της η ΔΕΘ- η τρόικα δεν θα έχει πει ακόμη την τελευταία της κουβέντα, ο Αντ. Σαμαράς αποφάσισε να μην απευθύνει ομιλία στους παραγωγικούς φορείς και να μην εκτεθεί και στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που παραχωρεί την πρώτη Κυριακή κάθε Σεπτεμβρίου ο εκάστοτε πρωθυπουργός, από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα. Αντιθέτως ο Αντ. Σαμαράς θα επιλέξει να σταθεί ενώπιον μιας κάμερας και να απευθύνει μόνο ένα τηλεοπτικό μήνυμα -τύπου “διαγγέλματος”- στους πολίτες, με το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τούς εξηγεί γιατί πρέπει να ληφθούν τα μέτρα – σοκ, ενώ θα τούς ενημερώνει για τους καρπούς των συναντήσεών του με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άν. Μέρκελ, που θα έχουν γίνει στις 24 και 25 Αυγούστου αντιστοίχως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να υπερασπιστεί την απόφασή του για τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, ισχυριζόμενος, μάλιστα, ότι, αφού η Ελλάδα πάρει τα μέτρα αυτά, θα έχει το “πρόσωπο”, να ξεκινήσει αμέσως μετά την επαναδιαπραγμάτευση και να ζητήσει την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, μάλιστα, εκφράζουν την ελπίδα τους ότι ο Αντ. Σαμαράς μπορεί να λάβει μερικά θετικά μηνύματα περί την επιμήκυνση ήδη από τις επαφές του στην καγκελαρία και στα Ηλύσια Πεδία, πριν τεθεί από την Ελλάδα επισήμως το αίτημα σε κάποια Σύνοδο Κορυφής του φθινοπώρου. Το τηλεοπτικό μήνυμα Σαμαρά αναμένεται να γίνει στις 8 Σεπτεμβρίου και οπωσδήποτε, πάντως, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις αρχές του επόμενου μήνα, όπου θα συζητηθεί μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης η εκταμίευση της δόσης – μαμούθ, ύψους 31,5 δισ. προς την Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

“Πρέπει να τα βρούμε και θα τα βρούμε”

Με δεδομένη, λοιπόν, τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να δείξει “καλό πρόσωπο” στους δανειστές, πηγές του Μαξίμου αλλά και του οικονομικού επιτελείου εκπέμπουν μηνύματα… “αποφασιστικότητας”, προκειμένου να γίνει ό,τι απαιτείται για τις περικοπές – σοκ των 11,5 δισ. ευρώ -τουλάχιστον.

Η φράση του Γ. Στουρνάρα την περασμένη Τρίτη, μετά τη σύσκεψη των αρχηγών όπου τον είχε εγκαλέσει για την εφεδρεία ο Φ. Κουβέλης, είναι χαρακτηριστική: “Πρέπει να βρούμε 11,5 δισ. ευρώ και θα τα βρούμε” είχε επισημάνει ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην “κατηγορηματική αντίθεση” του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και τις ενστάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως προς την εισήγησή του για εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Παρά τις ενστάσεις και τη φανερή αντισυνταγματικότητα του μέτρου, το Δημόσιο θα “αποδεσμευτεί” από τουλάχιστον 40.000 εργαζομένους, οι οποίοι θα… απαγκιστρωθούν σταδιακά απολυόμενοι μέσω εφεδρείας. Την ίδια στιγμή οι απαιτήσεις της τρόικας για μέτρα τύπου “σοκ και δέος” οδήγησαν τον Αντ. Σαμαρά στην απόφαση να μην “εκτεθεί” σε εξαγγελίες και ερωτήσεις στη ΔΕΘ, αλλά να περιμένει πρώτα… τους χρησμούς των τροϊκανών.

Η εφεδρεία δοκιμάζει τη συνοχή της κυβέρνησης

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής “αποφασιστικότητας” να γίνουν “όσα πρέπει να γίνουν”, έχει ήδη κλειδώσει η εφαρμογή μιας νέου τύπου εφεδρείας στο Δημόσιο, προκειμένου να δουν την πόρτα της εξόδου τουλάχιστον 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Η εφαρμογή του μέτρου ανακοινώθηκε και επισήμως προχθές, στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκης. Μάλιστα, ο κ. Μανιτάκης επισήμανε ότι “είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για αντισυνταγματικότητα”, αλλά, όταν ρωτήθηκε σχετικά, καίτοι συνταγματολόγος, ανακοίνωσε ότι ο ίδιος δεν θα εμπλακεί στη σύνταξη του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, από το γραφείο του Γ. Στουρνάρα “έφυγε” ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής ένα ενημερωτικό e-mail προς τα στελέχη της τρόικας, όπου διευκρινίζονται επακριβώς τα σχέδια της κυβέρνησης για την εφεδρεία, αλλά και το προβλεπόμενο – εκτιμώμενο δημοσιονομικό “όφελος”. Ήδη, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση εξετάζει πώς μπορεί να “σερβίρει” την εφεδρεία, ώστε να μην τεθεί θέμα αντισυνταγματικότητας του μέτρου, με δεδομένο ότι θα εκπαραθυρωθούν από το Δημόσιο ακόμη και μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι.

«Όλη η κυβέρνηση θα συντονιστεί για τη ρύθμιση ώστε να μην υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας προσθέτοντας πως “όλα είναι πάνω στο τραπέζι στο πλαίσιο της νομιμότητας”.

Ενστάσεις Ρουπακιώτη

Όμως, τουλάχιστον ένας υπουργός της κυβέρνησης, που τυγχάνει έμπειρος νομικός, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτης, έχει ήδη σπεύσει να εκφράσει τις ενστάσεις του για το σχεδιαζόμενο μέτρο. Μιλώντας προχθές στον ρ/σ ΒΗΜΑ, ο κ. Ρουπακιώτης είχε χαρακτηρίσει την εφεδρεία ως “μια δέσμη διατάξεων που δεν οδηγεί πουθενά, πέραν του ότι έχει επιβαρύνσεις συνταγματικού χαρακτήρα”, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Πρέπει να σας πούμε με έναν τρόπο κάθετο, αποφασιστικό και πλήρη ότι εμείς είμαστε αντίθετοι στο καθεστώς της εφεδρείας. Απολύτως αντίθετοι. Εννοώ εγώ ως υπουργός Δικαιοσύνης, με τη νομική σκέψη την οποία έχω, πιστεύω ότι είναι μια δέσμη διατάξεων η οποία δεν οδηγεί πουθενά, πέραν από το ότι έχει επιβαρύνσεις συνταγματικού χαρακτήρα”.

Ερώτημα η στάση ΔΗΜ.ΑΡ. – ΠΑΣΟΚ

Ωστόσο το θέμα της εφεδρείας δεν συναντά αντιδράσεις μόνο εντός του υπουργικού συμβουλίου, αλλά ενδέχεται να αναδειχθεί και σε τεστ συνοχής για τις σχέσεις των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση. Αυτό, τουλάχιστον, φάνηκε από τη σύσκεψη κορυφής των αρχηγών την περασμένη Τρίτη, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, έκανε δημοσίως λόγο για “αρνητική εμπειρία” που είχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ “από την εφεδρεία”, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, είχε χαρακτηρίσει το μέτρο “φιάσκο” και είχε δηλώσει “κατηγορηματικά αντίθετος”.

Μάλιστα τη σκυτάλη πήρε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Αν. Παπαδόπουλος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι “η εφεδρεία ισοδυναμεί με απόλυση”.

Στο Μαξίμου, πάντως, εκτιμούν ότι, αφ’ ης στιγμής οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν από κοινού αποφασίσει να πάρουν όλα τα μέτρα και να μη διασαλεύσουν τη σχέση της κυβέρνησης με την τρόικα, θα αποδεχθούν και τις ρυθμίσεις περί εφεδρείας, ώστε οι δανειστές να μη ζητήσουν απευθείας απολύσεις.

Εξάλλου πηγές της ΔΗΜ.ΑΡ., που επαναλάμβαναν την αντίθεση του Φ. Κουβέλη στο μέτρο, διευκρίνιζαν με νόημα ότι “διαφωνούμε, αλλά δεν θα ρίξουμε και την κυβέρνηση για την εφεδρεία”. Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, έλεγαν ότι “η κυβέρνηση επιβάλλεται να πάει μακριά, με ορίζοντα τετραετίας, γιατί αλλιώς η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση της δραχμής”, προαναγγέλλοντας πιθανή υπαναχώρηση του κόμματος ενώπιον της επιμονής του Μαξίμου για εφαρμογή της εφεδρείας στο Δημόσιο.

Μελιγγώνης Γιώργος

avgi.gr 12/8/2012

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ