Το μνημόνιο δεν βγαίνει … το σφαγείο της εφεδρείας ξανά στο προσκήνιο!!!

efedreia

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ,ΣΥΝΑΙΝΩΝΤΑΣ!

Χιλιάδες υπάλληλοι τελούν εκ νέου υπό το φόβο απόλυσης, καθώς επανήλθε δριμύτερο το ζήτημα της μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και μένει να φανεί εάν και πως αυτό θα εφαρμοστεί. Στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» φαίνεται ότι βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς και οργανισμούς.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη ΝΕΤ το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε: «Στον στενό δημόσιο τομέα δεν περισσεύει κόσμος. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μπορεί να υπάρχει πλεονάζων προσωπικό». Ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι δεν τάσσεται υπέρ της εφεδρείας και τόνισε ότι δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης.

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να συμμερίζονται την ίδια άποψη. Ο Γ.Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί ότι η εφεδρεία εξετάζεται, καθώς «τα νούμερα δεν βγαίνουν», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας δήλωσε ότι το πρόγραμμα της εφεδρείας είναι η (αντι)πρόταση της κυβέρνησης στην τρόικα.

«Η εργασιακή εφεδρεία είναι ένα ενδεχόμενο που μπορεί να συζητηθεί» επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στη ΝΕΤ το πρωί της Τετάρτης. Επιπλέον, έδωσε μια άλλη διάσταση στο πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας, λέγοντας: «Με τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να περιοριστεί ο αριθμός του προσωπικού, χωρίς να χάσουν τη δουλειά τους οι υπάλληλοι».

Ο κ. Κεδίκογλου έκανε λόγο για δύσκολες αποφάσεις, αλλά και ανάγκη εξορθολογισμού στο Δημόσιο.

ΠOIOI ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ
Σύμφωνα με Τα Νέα, στους υποψήφιους για υπαγωγή στο καθεστώς εφεδρείας αναμένεται να συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι στους 250 φορείς που θα επιλεγούν έως το τέλος Αυγούστου και θα προχωρήσει η συγχώνευση ή κατάργησή τους.
Οι αρχικές αναφορές για την τύχη του προσωπικού ήταν ότι θα μεταταγεί σε άλλες υπηρεσίες, όπου εντοπίζονται κενά. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο όσοι κριθούν ως πλεονάζοντες να περάσουν στην εφεδρεία.

Ακολουθούν οι απασχολούμενοι σε οργανικές μονάδες των υπουργείων που θα κριθούν ως μη απαραίτητες στο πλαίσιο της αξιολόγησης η οποία έχει ήδη ξεκινήσει σε ορισμένες δομές και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Από τη διαδικασία αυτή μπορεί επίσης να προκύψει αριθμός πλεονάζοντος προσωπικού, το οποίο θα υπαχθεί στο μέτρο.

Το στίγμα για τη δεξαμενή από την οποία θα προκύψουν οι 15.000 απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο τρέχον έτος δίνεται εξάλλου και στη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας του περασμένου Φεβρουαρίου, όπου αναφέρεται πως «για τις μειώσεις αυτές, βάσει μιας λειτουργικής αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης και σχεδίων για το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή τη συρρίκνωση φορέων της γενικής κυβέρνησης, θα εντοπίσουμε τους υπεράριθμους προς αποχώρηση».

Τα νέα σενάρια δεν αφορούν όμως μόνον την κάλυψη των 15.000 κατά το 2012, αλλά και της απαίτησης για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2015.

Πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα αναφέρουν πως η αρχική αισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου για κάλυψη του αριθμού αυτού μέσω συνταξιοδοτήσεων και της απαρέγκλιτης τήρησης του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, έχει υποχωρήσει καθώς η τρόικα φέρεται να εξέφρασε διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμανε πως αυτή τη φορά η εφεδρεία εισάγεται με διαφορετικούς όρους, παραπέμποντας μάλιστα στην πρόταση της ΝΔ όπου η εφαρμογή του μέτρου είχε μεγαλύτερη διάρκεια.

Σύμφωνα με την πρόταση, που είχε κατατεθεί τον Σεπτέμβριο του 2011, όσοι ήταν άνω των 50 ετών θα έμπαιναν στην εφεδρεία με τον βασικό μισθό μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, για υπαλλήλους ηλικίας 40 έως 50 ετών προβλέπονται δύο τριετίες εφεδρείας ενώ για τους νεότερους (30 έως 40 ετών) μία τριετία.

ΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Η ΑΔΕΔΥ ΕΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Με κινητοποιήσεις ετοιμάζεται να απαντήσει η ΑΔΕΔΥ εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας. Όπως ανέφερε στον Βήμα 99,5 ο γενικός γραμματέας της ένωσης Ηλίας Ηλιόπουλος, η εφεδρεία θα οδηγήσει σε απολύσεις και ξεπούλημα του Δημοσίου «που αφήνεται στα αρπακτικά».

Ο Η. Ηλιόπουλος, που είναι και επικεφαλής της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα, κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά, ότι αθέτησε τις δεσμεύσεις του.

Οι δηλώσεις του Η.Ηλιόπουλου έγιναν με αφορμή τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να συζητά και πάλι το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, κυρίως για τους εργαζόμενους στους 250 φορείς που θα επιλεγούν έως το τέλος Αυγούστου και θα προχωρήσει η συγχώνευση ή κατάργησή τους.

Οι αρχικές αναφορές για την τύχη του προσωπικού ήταν ότι θα μεταταγεί σε άλλες υπηρεσίες, όπου εντοπίζονται κενά. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο όσοι κριθούν ως πλεονάζοντες να περάσουν στην εφεδρεία.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΚΕ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ

Τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ προκαλούν τα σενάρια για επαναφορά της εφεδρείας στο Δημόσιο.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η επαναφορά του θέματος της εργασιακής εφεδρείας για τους δημοσίους υπαλλήλους έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των αντικοινωνικών πολιτικών της κυβέρνησης που επιτίθεται με κάθε τρόπο στα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Ο αναγκαίος επανασχεδιασμός του δημόσιου τομέα, που θα βοηθήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και θα ανατάξει την οικονομία, δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την καταστροφική και ανάλγητη πολιτική του μνημονίου που προωθεί τις μαζικές απολύσεις, τις περικοπές και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών.»

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και η στρατηγική της ΕΕ δεν ανέχονται πια τη σταθερή εργασία και θέλουν να την εξαφανίσουν. Αυτό το στόχο υλοποιεί το μνημόνιο με την εφεδρεία-απόλυση και τις ιδιωτικοποιήσεις και θα επιχειρήσει να τον υλοποιήσει η συγκυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση που υπερασπίζεται τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Για αυτό οι κόνξες των κυβερνητικών συμμάχων είναι για τα μάτια των εργαζομένων.»

Η Iskra παραθέτει, για την σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών της, ολόκληρες τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, σχετικά με το θέμα της επαναφοράς της εργασιακής εφεδρείας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ – ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Αυτό που αποδεικνύεται καθημερινά είναι ότι «το μνημόνιο δεν βγαίνει» και ότι αποτελεί ένα τεράστιο πρόγραμμα ύφεσης με διαλυτικές επιπτώσεις για την κοινωνία. Η ακραία πολιτική λιτότητας επιφέρει περισσότερη λιτότητα και καθόλου νοικοκύρεμα στα δημοσιονομικά με αποτέλεσμα καινούρια και περισσότερα μέτρα να είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης. Η επαναφορά δε του θέματος της εργασιακής εφεδρείας για τους δημοσίους υπαλλήλους έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των αντικοινωνικών πολιτικών της κυβέρνησης που επιτίθεται με κάθε τρόπο στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ειδικότερα, το αντεργατικό και αντισυνταγματικό μέτρο της εφεδρείας θα οδηγήσει σε απολύσεις χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων, ενώ σε συνδυασμό με τις ισοπεδωτικές μειώσεις των δαπανών και τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο την παροχή δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ο αναγκαίος επανασχεδιασμός του δημόσιου τομέα, που θα βοηθήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και θα ανατάξει την οικονομία, δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την καταστροφική και ανάλγητη πολιτική του μνημονίου που προωθεί τις μαζικές απολύσεις, τις περικοπές και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών.

8/8/2012
TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΚΚΕ – ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και η στρατηγική της ΕΕ δεν ανέχονται πια τη σταθερή εργασία και θέλουν να την εξαφανίσουν. Αυτό το στόχο υλοποιεί το μνημόνιο με την εφεδρεία – απόλυση και τις ιδιωτικοποιήσεις κι θα επιχειρήσει να τον υλοποιήσει η συγκυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση που υπερασπίζεται τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Γι’ αυτό οι κόνξες των κυβερνητικών συμμάχων είναι για τα μάτια των εργαζομένων.
Η σταθερή και μόνιμη εργασία με σύγχρονα δικαιώματα είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων. Η εργατική τάξη έχει και το χρέος και τη δύναμη να μπει μπροστά στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους, για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην εξουσία, για ανάπτυξη προς όφελος του λαού.

 ΑΘΗΝΑ 8/8/2012 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Πηγή  : iskra

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ