Λουκέτα στους Δήμους …

dimaras patra

Με μύδρους κατά της κυβέρνησης αλλά και αιχμές κατά της ηγεσίας της ΚΕΔΕ, κύλισε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, με αφορμή τη νέα περικοπή κατά περίπου 30% στους ΚΑΠ των δήμων. «Θα αντιδράσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, διότι αν δεν ανακληθεί αυτή η περικοπή που είναι επιπλέον 60% επιπλέον των προηγούμενων περικοπών, ο δήμος θα πάψει να λειτουργεί», υπογράμμισε ο δήμαρχος και υπογράμμισε:

«Η κυβέρνηση λειτούργησε σαν μια κατοχική κυβέρνηση και φαίνεται ότι έχει σχεδιάσει να μετατρέψει σε κατοχικούς και τους δήμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με αυτή την απόφαση για τις νέες περικοπές βάζουν ταφόπλακα στη λειτουργία των δήμων», σημείωσε ο δήμαρχος Πατρέων και εκτίμησε πως το έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, στις 30 Αυγούστου, «έπρεπε να έχει οριστεί νωρίτερα, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης».

Αναφερόμενος στα μισθολογικά του δήμου του είπε: «Ο Δήμος της Πάτρας, μόνο για τη μισθοδοσία του προσωπικού, χρειάζεται 3.390.000 ευρώ το μήνα. Το κράτος, για τη λειτουργία του τρίτου δήμου της χώρας, του Δήμου Πατρέων, δίνει 1.256.000 ευρώ, οι δημότες από τα δημοτικά τέλη δίνουν 1.500.000 ευρώ, και από όλες τις άλλες πηγές ο δήμος προσπαθεί να συγκεντρώσει 330.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει, ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε πλέον, ούτε τη μισθοδοσία του προσωπικού!»

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, «αν δεν είχαμε προβλέψει, να διατηρούμε ένα μικρό περιθώριο πληρωμών, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου δε θα υπήρχαν χρήματα για τη μισθοδοσία του προσωπικού. Ήδη, ενημέρωσα τους εργαζόμενους για την εξέλιξη αυτή. Χθες, ενημέρωσα και την Οικονομική Επιτροπή, λέγοντας ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που πλέον μιλάμε για κλείσιμο του δήμου, αφού δεν μπορεί να λειτουργήσει».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Μετά την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση, να περικόψει 680.000 ευρώ το μήνα, από τον Δήμο Πατρέων, το 29% δηλαδή από τους πόρους που χρειάζεται για να λειτουργήσει ο Δήμος, η κατάσταση έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια. Η κυβέρνηση λειτούργησε σαν μια κατοχική κυβέρνηση και φαίνεται ότι έχει σχεδιάσει να μετατρέψει σε κατοχικούς και τους δήμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με αυτή την απόφαση για τις νέες περικοπές βάζουν ταφόπλακα στη λειτουργία των Δήμων και εξηγώ γιατί.

Ο Δήμος της Πάτρας, μόνο για τη μισθοδοσία του προσωπικού, χρειάζεται 3.390.000 ευρώ το μήνα. Το κράτος, για τη λειτουργία του τρίτου Δήμου της χώρας, του Δήμου Πατρέων, δίνει 1.256.000 ευρώ, οι δημότες, από τα δημοτικά τέλη, δίνουν 1.500.000 ευρώ, και από όλες τις άλλες πηγές, ο Δήμος προσπαθεί να συγκεντρώσει 330.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει, ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε πλέον, ούτε τη μισθοδοσία του προσωπικού!

Αυτή τη στιγμή, ως Δήμος, έχουμε έναν προϋπολογισμό μειωμένο κατά 50% από εκείνον του 2010 και έχουμε μειώσει τις ελαστικές δαπάνες κατά 83%.

Για την εκτέλεση αυτού του προϋπολογισμού χρειαζόμαστε 9,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4.020.000 ευρώ είναι οι ανελαστικές δαπάνες, δηλαδή η μισθοδοσία του προσωπικού, τα καύσιμα, η δόση των δανείων που είχε πάρει η προηγούμενη δημοτική Αρχή (τις οποίες δόσεις αν δεν πληρώσουμε αφαιρούνται από το 1.256.000 ευρώ που μας δίνει το κράτος), τα ενοίκια και οι λογαριασμοί των τηλεφώνων.

Πλέον αυτών των 4 εκατ. ευρώ, χρειαζόμαστε κονδύλια για τα ανταλλακτικά των απορριμματοφόρων, των μηχανημάτων και γενικά των αυτοκινήτων του Δήμου, χρειαζόμαστε υλικό για να κλείνουμε λακκούβες κλπ., τα οποία κονδύλια δεν υπάρχουν με τις περικοπές που έγιναν.

Η κυβέρνηση, ουσιαστικά, άρχισε τη στάση πληρωμών από τους Δήμους. Αν δεν είχαμε προβλέψει, να διατηρούμε ένα μικρό περιθώριο πληρωμών, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, δεν θα υπήρχαν χρήματα για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Ήδη ενημέρωσα τους εργαζόμενους για την εξέλιξη αυτή. Χθες ενημέρωσα και την Οικονομική Επιτροπή, λέγοντας ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που πλέον μιλάμε για κλείσιμο του Δήμου, αφού δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Με αυτές τις περικοπές δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ούτε τις κοινωνικού χαρακτήρα δομές, σε μια περίοδο δύσκολη για τους δημότες μας που έχουν ανάγκη από την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής.

Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, θα προγραμματιστεί Δημοτικό Συμβούλιο, θα ενημερώσω φορείς και βουλευτές και θα προτείνω στο Σώμα, εν όψει του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις 30 Αυγούστου (το οποίο εκτιμώ ότι έπρεπε να έχει οριστεί νωρίτερα, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης) να λειτουργήσει η πόλη από την ημέρα της συνεδρίασης και μετά και μέχρι το Συνέδριο, όπως θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο, αν δεν ανατραπεί η απόφαση περικοπής των 680.000 ευρώ το μήνα.

Γιατί χωρίς να έχουμε τα χρήματα για τα άμεσα λειτουργικά έξοδα, ούτε δημοτικός φωτισμός θα ανάβει, ούτε η αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνεται, ούτε όλα τα απαραίτητα για τη λειτουργία μιας πόλης θα υπάρχουν, κι αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά από την σύσταση των Δήμων έως σήμερα.

Θα επιδιώξω να έχω επικοινωνία και με τους άλλους Δημάρχους των μεγάλων πόλεων, πριν από το Συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Πιστεύω, ότι όλοι οι Πατρινοί θα καταλάβουν, ότι πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μαζί, γιατί οι συνεχείς περικοπές, από τη ΣΑΤΑ αρχικά, που είναι για τα έργα, και από την οποία, για το 2012, δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ, και τώρα το «ψαλίδι» των 680.000 ευρώ από τις τακτικές επιχορηγήσεις, είναι περικοπές ταφόπλακας για το Δήμο μας.

Κατά την εκτίμησή μου η τελευταία περικοπή στις τακτικές επιχορηγήσεις, έγινε για να δοθούν τα προνοιακά επιδόματα και να μην μείνουν 100.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα, χωρίς τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Έδωσε δηλαδή χρήματα η κυβέρνηση στους Δήμους για να τα μεταβιβάσουν στους δικαιούχους, και τα έκοψε από την τακτική επιχορήγηση. Ουσιαστικά δηλαδή και τα προνοιακά επιδόματα τα πλήρωσαν οι Δήμοι και όχι η κυβέρνηση ως όφειλε.

Η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αν και επί ενάμιση χρόνο, διαχειρίζεται μια φτώχεια και έχει φορτωθεί όλα τα λάθη και τις αμαρτίες του παρελθόντος (δάνεια, συγχωνεύσεις 13 νομικών προσώπων κλπ.) επιμένει όμως, γιατί η κοινωνία την επέλεξε και όχι τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, τα οποία οδήγησαν την κατάσταση εδώ που είναι σήμερα.

Θα αντιδράσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, διότι αν δεν ανακληθεί αυτή η περικοπή, που είναι επιπλέον 60% επιπλέον των προηγούμενων περικοπών, ο Δήμος θα πάψει να λειτουργεί.

Πηγή : aftodioikisi gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ