ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

syriza

Διαβούλευση  της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  σχετικά με την πρόταση νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, η οποία θα κατατεθεί στη βουλή την Παρασκευή 03/08/2012.

Στα πλαίσια της πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να προχωράει σε διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων με τους αρμόδιους φορείς πριν την κατάθεση προτάσεων νόμων του στη Βουλή, ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη 1η Αυγούστου 2012 η συνάντηση που είχε προγραμματίσει η αρμόδια Επιτροπή Νομοθετικών Πρωτοβουλιών του «Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο», αποτελούμενη από τους βουλευτές Αλέξη Μητρόπουλο, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Δημήτρη Στρατούλη και η ομάδα χρηματοπιστωτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποτελούμενη από τους Κερασίνα Ραυτοπούλου και Γιάννη Αναστασίου, με δεκάδες κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα,  Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, Ενώσεις Εργαζομένων και Συνταξιούχων, Ενώσεις Προστασίας Καταναλωτών, Επιστημονικούς Συλλόγους και διάφορες συλλογικότητες πολιτών.

Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν διεξοδικά όλες οι πτυχές της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από στεγαστικά, καταναλωτικά, προσωπικά κ.λπ. δάνεια και κατατέθηκαν από τους φορείς συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσής της.

Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, κατά τις τοποθετήσεις τους, ανέφεραν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η πρόταση νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, για την κατάθεση της οποίας είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προβλέπει -μεταξύ άλλων- την περικοπή των δόσεων των τοκοχρεολυσίων των δανείων κάθε πολίτη και κάθε νοικοκυριού έως του 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους και την απαλλαγή τους από το υπόλοιπο ποσό της δόσης. Προνοεί για την ολική διαγραφή των χρεών των ευπαθών ομάδων του λαού μας, για όσους διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, για τους χρονίως πάσχοντες, για τους ανάπηρους, τους άστεγους, τους υπερήλικες, τους χρονίως άνεργους κ.λπ. συνανθρώπους μας, που αδυνατούν να προσποριστούν τα στοιχειώδη του βίου. Επίσης προβλέπει μερική διαγραφή χρεών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση των εισοδημάτων του κάθε νοικοκυριού κατά τα δυόμισι χρόνια του Μνημονίου.

Η πρόταση νόμου θα περιλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις που θα συμπληρωθούν μετά τη σημερινή διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς, ώστε να αποτελεί ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πλαίσιο για μια νέα «Σεισάχθεια», που ανακουφίζει την Κοινωνία, αυξάνει την ικανότητα καταναλωτικής δαπάνης, αιμοδοτεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επιτηδευματίες και τους επαγγελματίες. Κυρίως περιορίζει τις συνέπειες της βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης που επιδεινώνεται με τη ραγδαία και αδυσώπητη κατεδάφιση του Κοινωνικού Κράτους, που οι πολιτικές του Μνημονίου υπαγορεύουν.

Οι τράπεζες άλλωστε, που με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, αφανίζουν το ένα μετά το άλλο όλα τα μορφώματα της Κοινωνικής Οικονομίας του τόπου, βρίσκονται κατά προτεραιότητα στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης με τις ίδιες διοικήσεις που τις οδήγησαν σε πολλές επισφαλείς και επικίνδυνες «επενδύσεις» και ουσιαστικά στην χρεωκοπία.

Προσβλέπαμε στην ανταπόκριση και στην ειλικρινή συνεργασία όλων των φορέων, των συλλογικοτήτων και των Κινημάτων του Ελληνικού Λαού, ανεξαρτήτως πολιτικής και ιδεολογικής προέλευσης ή τοποθέτησης και η σημερινή συζήτηση επιβεβαίωσε ότι το καταφέραμε, ώστε να καταρτίσουμε, με τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα και επάρκεια, τον νέο αυτό μεγάλο θεσμό που σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους έχει δώσει νέα πνοή και ελπιδοφόρα κίνηση στην Κοινωνία.

Είναι ώρα να μιλήσει και λαός και οι συλλογικοί φορείς του με τους αγώνες τους καθώς και με τεκμηριωμένες προτάσεις στα πλαίσια μιας εναλλακτικής λύσης έναντι της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής, διαδικασία που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιδιώκει να μετατρέψει σε παλλαϊκή συμμετοχή σε μία δημοκρατική συζήτηση, ώστε να προκύψουν για κάθε θέμα λύσεις, βγαλμένες από τις ανάγκες και τη θέληση της μεγάλης πλειονότητας του Λαού μας και προς όφελός του.».

Τα μέλη της ομάδας χρηματοπιστωτικού τομέα σχολίασαν τις προτάσεις και παρατηρήσεις που κατατέθηκαν και δεσμεύτηκαν ότι μαζί με τους τρεις βουλευτές θα εργαστούν για να τις συμπεριλάβουν στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή 3/8/2012.

Παρουσίαση της πρότασης σχν από τον Α.Τσίπρα: ΕΔΩ  

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ