Μια λέξη μπορεί να δώσει την απάντηση στη λαίλαπα που έρχεται. ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

ergazomenos pg

«Πρόγευση» μέρους από τα μέτρα φωτιά

Πρόγευση από τα μέτρα φωτιά που σχεδιάζονται, μόνο στον τομέα της ασφάλισης και της φορολογίας δίνει το αναλυτικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Κώστα Αντωνάκου στο Έθνος της Κυριακής 29-7-2012. Βεβαίως υπάρχουν αντίστοιχα μέτρα στην υγεία της παιδεία και στο εργασιακό τοπίο.

Μια λέξη μπορεί να δώσει την απάντηση στη λαίλαπα που έρχεται. ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

Δείτει το σχετικό ρεπορτάζ του ΕΘΝΟΥΣ.

Η μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014 θεωρείται από την τρόικα κεντρικός άξονας της προσπάθειας προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, οπότε έχει τεράστια σημασία να εγκριθεί το πακέτο.

Η μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014 θεωρείται από την τρόικα κεντρικός άξονας της προσπάθειας προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, οπότε έχει τεράστια σημασία να εγκριθεί το πακέτο. Η τρόικα έχει στα χέρια της το ισχυρό όπλο της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης και για να συναινέσει στην εκταμίευσή της απαιτεί να γίνουν δεκτοί οι όροι της.

Πάντως, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι οι προτεινόμενες περικοπές είναι επαρκώς τεκμηριωμένες και κοστολογημένες. Ισως, όπως λένε, να ζητηθούν κάποιες μικρές τροποποιήσεις, αλλά σε γενικές γραμμές δεν αναμένονται ανατροπές.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι μετά την έγκριση του πακέτου από τους πολιτικούς αρχηγούς η λίστα θα δοθεί στην τρόικα και θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων στη διάρκεια του Αυγούστου και να είναι έτοιμο στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα επιστρέψει η τρόικα για τον τελικό έλεγχο.

Σαρωτικές ανατροπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνικές παροχές περιέχει το κυβερνητικό πακέτο των 11,5 δισεκατομυρίων ευρώ που θα αποτελέσει το διαβατήριο για την επόμενη δόση από τους δανειστές μας στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, το εύρος και το βάθος των περικοπών που συνεπάγονται βαρύ πολιτικό και κοινωνικό κόστος προκαλεί τριβές στους κυβερνητικούς εταίρους που αναζητούν αύριο σε νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου «ηπιότερο μείγμα» με απάλειψη μέτρων που θα προκαλέσουν σοκ και θύελλα αντιδράσεων στην κοινή γνώμη ενάμισι μήνα μετά τις εκλογές.

Αναγκαίο…
Στο οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για καυτό και δύσκολο αλλά αναγκαίο πακέτο και επισημαίνουν ότι η πίεση από το εξωτερικό είναι ασφυκτική και η χώρα μας θα πρέπει να αποδείξει εδώ και τώρα ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στον δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών.

Αρμόδιος παράγοντας, δίνοντας το πολιτικό στίγμα, τόνιζε ότι από την καταιγίδα των μέτρων δεν θα θιγούν μόνο όσοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και οι ευπαθείς ομάδες σημειώνοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

Το πακέτο μέτρων που αναμένεται να κλειδώσει στην αυριανή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών περιλαμβάνει απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο, νέες περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, ακόμη και στις κατώτατες, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, άγριο ψαλίδισμα των κοινωνικών επιδομάτων καθώς και των παροχών για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Επίσης προβλέπεται η αναδρομική εφαρμογή μέτρων, όπως η μείωση στο εφάπαξ του Δημοσίου και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων καθώς και στις αμοιβές στις ΔΕΚΟ.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ

Προωθείται η απόλυση συμβασιούχων και εργαζομένων με συμβάσεις έργου σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα όχι μόνο από τους φορείς και οργανισμούς που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.

Το μέτρο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα απολυθούν περίπου 30.000 εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αριθμός που δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο ανάλογα με το εύρος των παρεμβάσεων για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα μειωθούν μέχρι και 90% και τα κενά θα καλυφθούν από αύξηση των ωρών διδασκαλίας των μονίμων.

Οι απώλιες και ο αριθμός των θιγμένων
Η μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα και μάλιστα σε επίπεδα μεγαλύτερα από ό,τι προβλεπόταν στο δεύτερο μνημόνιο αποτελεί δείγμα γραφής απέναντι στη τρόικα για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει βαθιά το μαχαίρι στις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου και να προχωρήσει σε μεγαλύτερη συγκριτικά με τους στόχους του δεύτερου μνημονίου εξοικονόμηση πόρων από τον συγκεκριμένο τομέα.

Ο χρόνος που πιθανότατα θα εφαρμοστούν
Οι πρώτες απολύσεις συμβασιούχων θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες, με την υλοποίηση του πρώτου κύματος των συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, και θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση τους επόμενους μήνες. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι ο κύριος όγκος της μείωσης του προσωπικού θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε αναμένεται ότι θα έχει κλείσει ο κύκλος των λουκέτων στο Δημόσιο για το 2012.

ΚΑΤΩΤΑΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Προβλέπονται μειώσεις στις κατώτατες συντάξεις του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων με την καθιέρωση ανταποδο­τικών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων σε συνδυασμό με τα χρόνια ασφάλισης.

Το μέτρο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι
Το σχέδιο προβλέπει ότι όσοι λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ και έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές (ενοίκια κ.ά.) θα χάνουν το προνοιακό κομμάτι της κατώτατης σύνταξης, δηλαδή τα 302 ευρώ από τα 486 ευρώ. Παράλληλα θα μειωθούν οι κατώτατες συντάξεις για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τα ελάχιστα ένσημα ασφάλισης. Οι συντάξεις του ΟΓΑ θα μειωθούν κατά 30 ευρώ και έτσι η αγροτική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 330 από 360 ευρώ.

Οι απώλιες και ο αριθμός των θιγμένων
Η εφαρμογή του μέτρου θα θίξει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ λαμβάνουν σήμερα περίπου 700.000 συνταξιούχοι ενώ την κατώτατη αγροτική σύνταξη πάνω από 500.000. Ο ακριβής αριθμός και το εύρος των απωλειών θα εξαρτηθούν από πολλές παραμέτρους της ρύθμισης που μέχρι σήμερα είναι άγνωστες.

Ο χρόνος που πιθανότατα θα εφαρμοστούν
Η ρύθμιση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το επόμενο έτος με την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και την πλήρη καταγραφή του προφίλ των δικαιούχων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος είναι το κράτος να μειώσει τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση των «προνοιακών συντάξεων» για όσους δεν βρίσκονται στο όριο της φτώχειας ή δεν πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις ασφαλιστικού βίου.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιβολή πλαφόν στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών, ψαλίδισμα των διπλών συντάξεων, καθώς και κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.

Το μέτρο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι
Ο πήχης για το πλαφόν και το ύψος των συντάξεων πάνω από το οποίο θα γίνουν περικοπές ανεβοκατεβαίνει, καθώς δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις. Το πλαφόν θα κυμανθεί μεταξύ των 2.000 και 2.400 ευρώ, οι περικοπές της τάξης του 5%-10% για τις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000 ή τα 1.400 ευρώ. Ταυτόχρονα θα ψαλιδιστούν οι διπλές συντάξεις και οι επικουρικές, αλλά δεν έχουν ακόμα αποφασισθεί οι λεπτομέρειες της ρύθμισης.

Οι απώλιες και ο αριθμός των θιγμένων
Το μέτρο θα προκαλέσει αισθητές απώλειες σε πάνω από 600.000 συνταξιούχους. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ, η επιβολή πλαφόν στις συνολικές συντάξιμες αποδοχές σε συνδυασμό με τις περικοπές θα επιφέρει απώλειες της τάξης του 1 δισ. ευρώ μέχρι και 3 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους, ανάλογα με το πού θα τεθεί ο πήχης για το πλαφόν και για τις περικοπές.

Ο χρόνος που πιθανότατα θα εφαρμοστούν
Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής χρονοδιάγραμμα, οι νέες ανατροπές στις συντάξεις θα εφαρμοσθούν σταδιακά μέσα στο 2013 και πάντως σε κάθε περίπτωση θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου καλοκαιριού. Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό θα γίνουν με νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ αρμόδιοι παράγοντες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνδυαστούν με γενικότερες αναπροσαρμογές στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ

Στο τραπέζι βρίσκεται η γενικευμένη αύξηση του ορίου ηλικίας, καθώς και η επίσπευση της εφαρμογής των δυσμενών αλλαγών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Το μέτρο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι
Σχεδιάζεται αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 66ο έτος ή και στο 67ο έτος της ηλικίας από το 65ο που ισχύει σήμερα και θα αφορά νέους και παλαιούς ασφαλισμένους. Ταυτόχρονα από το 2013 και όχι σε δόσεις μέχρι το 2015 θα ισχύσουν οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας, καθώς και οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα επιφέρουν μειώσεις στις αποδοχές.

Οι απώλιες και ο αριθμός των θιγμένων
Σε πρώτη φάση, από την επίσπευση των αλλαγών στο ασφαλιστικό οι μεγάλοι χαμένοι από τις παραπάνω αλλαγές θα είναι οι ασφαλισμένοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και εκείνοι που ο χρόνος ασφάλισής τους δεν ξεπερνά τα 35 έτη και κυρίως όσοι έχουν 15ετία και 25ετία. Από την αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 65 μέχρι και τα 67 έτη θα θιγούν πάνω από 3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι.

Ο χρόνος που πιθανότατα θα εφαρμοστούν
Η αύξηση του ορίου ηλικίας κατά ένα ή δύο έτη θα γίνει σταδιακά, πιθανότατα σε βάθος τετραετίας, και αναμένεται να νομοθετηθεί στις αρχές του 2013. Το μέτρο έχει γνωστοποιηθεί ήδη στην τρόικα, η οποία συναινεί καθώς εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος δεδομένου ότι ασφαλιστικά ταμεία θα εξοικονομήσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Δραστικές περικοπές, ακόμα και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων και επιδομάτων πρόνοιας με στόχο την εξοικονόμηση πόρων περιλαμβάνει το κυβερνητικό πακέτο.

Το μέτρο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι
Η κατεύθυνση είναι να μη χάσουν τα επιδόματα μόνο όσοι βρίσκονται στο όριο της φτώχειας (7.000 ευρώ ετησίως για άτομο και 15.000 ευρώ για οικογένεια). Για όλους τους άλλους θα περικοπούν ή και θα καταργηθούν εντελώς με τη θέσπιση εισοδηματικού πλαφόν. Για παράδειγμα, δεν θα λαμβάνουν πολυτεκνικά και οικογενειακά επιδόματα τα νοικοκυριά με εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ.

Οι απώλιες και ο αριθμός των θιγμένων
Αν ληφθεί υπόψη ότι ο στόχος του Δημοσίου είναι να εξοικονομήσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από την περικοπή των επιδομάτων, τότε συνάγεται το συμπέρασμα ότι πάνω από 80.000 δικαιούχοι θα χάσουν μέρος ή και ολόκληρα τα επιδόματα. Με βάση τα μέχρι στιγμής σχέδια, από τις περικοπές στα επιδόματα θα εξαιρεθούν το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας, αν και υπάρχουν προτάσεις για επανεξέταση των όρων χορήγησής τους.

Ο χρόνος που πιθανότατα θα εφαρμοστούν
Η θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τα κοινωνικά επιδόματα αναμένεται να εφαρμοσθεί σταδιακά, ανάλογα με το είδος της παροχής και την πρόοδο στην καταγραφή της οικονομικής κατάστασης των δικαιούχων. Στόχος είναι το μέτρο να έχει εφαρμοσθεί στην πλήρη μορφή του το αργότερο μέχρι το τέλος του 2013, οπότε και αναμένεται να γίνει ενοποίηση όλων των επιδομάτων σε ένα.

ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ

Βαθιά θα μπει το μαχαίρι στα ειδικά και πρόσθετα αφορολόγητα για παιδιά και ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, καθώς και σε όλο το φάσμα των εκπτώσεων δαπανών από τον φόρο.

Το μέτρο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι
Οι πάσης φύσεως φοροαπαλλαγές θα συνδεθούν με την οικονομική επιφάνεια του φορολογουμένου, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι έχουν εισόδημα ή περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν ένα ορισμένο όριο θα χάσουν τα φορο-μπόνους. Ο πήχης μέχρι στιγμής τίθεται στα 24.000 οικογενειακό εισόδημα. Από κει και πάνω θα αρχίσει το ψαλίδισμα ή και η πλήρης κατάργηση των απαλλαγών.

Οι απώλιες και ο αριθμός των θιγμένων
Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, από το κόψιμο των φοροαπαλλαγών θα επιβαρυνθούν πάνω από 2.000.000 φορολογούμενοι που βρίσκονται στα μεσαία και τα υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια. Το κυβερνητικό δόγμα συνοψίζεται στη ρήση «σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και κρίσης και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, θα επιδοτήσουμε φορολογικά μόνο τους φτωχούς και τους αδυνάτους».

Ο χρόνος που πιθανότατα θα εφαρμοστούν
Οι ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς αναμένεται να νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του έτους και να ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2013. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποκλείουν οποιονδήποτε αιφνιδιασμό με την έννοια της αναδρομικής εφαρμογής φόρων και δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην καθιέρωση του περιουσιολογίου (καταγραφή των εισοδημάτων από όλες τις πηγές και της κινητής και ακίνητης περιουσίας του κάθε φορολογουμένου).

ΕΦΑΠΑΞ

Νέες μεγάλες μειώσεις στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων ελλειμματικών ταμείων και επιβολή πρόσθετων εισφορών.

Το μέτρο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι
Η περικοπή στο εφάπαξ θα ισχύσει για όλα σχεδόν τα ασφαλιστικά ταμεία και θα φθάνει ανάλογα με τον βαθμό ελλειμματικότητάς τους και το 40%. Πέραν της μείωσης για το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων εξετάζεται η επιβολή νέας εισφοράς και η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος (το εφάπαξ να καταβάλλεται σε όσους έχουν 25 έτη ασφάλισης).

Οι απώλιες και ο αριθμός των θιγμένων
Από το μέτρο θα θιγούν άμεσα τουλάχιστον 52.000 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν υποβάλει αιτήσεις και αναμένουν την καταβολή του ποσού, καθώς και όλοι όσοι συνταξιοδοτηθούν από δω και πέρα. Κι αυτό γιατί το νέο μειωμένο εφάπαξ θα ισχύσει για όλους όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα το βοήθημα ανεξάρτητα από τον χρόνο συνταξιοδότησής τους και την υποβολή της αίτησης.

Ο χρόνος που πιθανότατα θα εφαρμοστούν
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, η ρύθμιση για τη νέα μείωση του εφάπαξ θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και θα ισχύσει αναδρομικά για όλους. Αρμόδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για ένα δίκαιο μέτρο αφού, όπως λένε, το ύψος του εφάπαξ θα εναρμονισθεί πλήρως με τις καταβαλλόμενες εισφορές από τους ασφαλισμένους και θα ισχύσει έτσι η αρχή της ανταποδοτικότητας.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΔΩΡΩΝ

Στο τραπέζι η πλήρης κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα καθώς και στις επικουρικές συντάξεις. Παράλληλα θα υπάρξει αναδρομική εφαρμογή των περικοπών στις ΔΕΚΟ.

Το μέτρο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι
Ουσιαστικά πρόκειται για την κατάργηση των ποσών που απέμειναν από τις προηγούμενες μειώσεις στα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά των 500 ευρώ, 250 ευρώ και 250 ευρώ που απέμειναν από το δώρο των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας καταργούνται. Επίσης καταργούνται πλήρως ο 13ος και ο 14ος μισθός στις επικουρικές.

Οι απώλιες και ο αριθμός των θιγμένων
Η κατάργηση επιδομάτων που απέμειναν από τον 13ο και τον 14ο μισθό στο Δημόσιο θα έχει ως αποτέλεσμα πάνω από 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι να χάσουν αυτόματα 1.000 ευρώ ο καθένας. Επιπρόσθετα, μισθολογικές απώλειες θα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από το πάγωμα των ωριμάνσεων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το μέτρο θα επιφέρει εξοικονόμηση περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Ο χρόνος που πιθανότατα θα εφαρμοστούν
Η πλήρης κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο θα γίνει με την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και θα ισχύσει από το επίδομα των Χριστουγέννων. Το ίδιο θα συμβεί και με τις μισθολογικές ωριμάνσεις και τη 12η και 13η επικουρική σύνταξη. Ωστόσο, αρμόδιοι παράγοντες δεν αποκλείουν ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις οι παραπάνω ρυθμίσεις να «πάρουν αναβολή».

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ από το Εθνος της Κυριακής 29-7-2012

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ