Πόσα παίρνουν αυτοί που θέλουν να πουλήσουν τη δημόσια περιουσία;

tsipras.1

Ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ. Αλέξη Τσίπρα.

Το πάρτι που κρύβεται πίσω από τις αποκρατικοποιήσεις αρχίζει να αποκαλύπτει ο Αλέξης Τσίπρας με ερώτηση που κατέθεσε χθες προς τον υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται για την πρώτη ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, γεγονός που δείχνει την πολιτική προτεραιότητα που δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση στην απόπειρα της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τον δημόσιο πλούτο.

Η ερώτηση αναφέρεται στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων Δημόσιας Περιουσίας) και στα χρήματα που έχουν δαπανηθεί ώς τώρα χωρίς αποτέλεσμα, αλλά και στο ποιοι τα έχουν πάρει. Μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας ρωτά:

1) Ποιο είναι το σύνολο των δαπανών και κάθε επιμέρους ποσό το οποίο δαπανήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο για το χρονικό διάστημα Ιούνιος 2010 – Ιούνιος 2012 και αφορούσε

α) τη λειτουργία της Ειδικής Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων μέχρι την κατάργησή της,

β) όλες τις δαπάνες για την ίδρυση και λειτουργία της Αν. Εταιρείας ΤΑΙΠΕΔ,

γ) όλες τις αμοιβές που καταβλήθηκαν για την πρόσληψη κάθε είδους συμβούλων, τα ονόματα των συμβούλων και το ύψος της καταβληθείσας αμοιβής,

δ) τις δαπάνες ταξιδιών (πού και ποιοι συμμετείχαν) για τον σκοπό των αποκρατικοποιήσεων

ε) τον αριθμό και την ειδικότητα κάθε προσώπου μόνιμα συνεργαζόμενου με το ΤΑΙΠΕΔ και τη συμφωνηθείσα αμοιβή του.

2) Ποιο είναι το σύνολο των συμβασιοποιημένων αμοιβών τρίτων, ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΤΑΙΠΕΔ και κάθε συμβατικής δαπάνης του ΤΑΙΠΕΔ για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

3) Τον αριθμό, το είδος και το στάδιο, παραδοτέων των συμβεβλημένων συνεργατών – συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ που παραλήφθηκαν και εγκρίθηκαν (οριστικές, προμελέτες, οικονομικές, τεχνικές, νομικές).

4) Αν θα συνεχιστεί η τακτική των Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, και η διασπάθιση δημοσίου χρήματος με αδιαφανείς διαδικασίες.

Για όλα αυτά ο Αλ. Τσίπρας ζητά να κατατεθούν και τα σχετικά έγγραφα που θα τεκμηριώνουν τις απαντήσεις του Γ. Στουρνάρα (όπως αποφάσεις για πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σύσταση επιτροπών αξιολόγησης, πρακτικά αξιολόγησης των επιτροπών αυτών, αποφάσεις πρόσληψης συμβούλων της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, σχετικές συμβάσεις που υπεγράφησαν).

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «έχει αποκλειστικά μόνο δαπάνες για αμοιβές, μισθούς και αποζημιώσεις, παχυλά αμειβομένων φίλων και προσκείμενων στην κυβέρνηση προσώπων, χωρίς την εκτέλεση οποιουδήποτε ουσιαστικού έργου το οποίο να εξυπηρετεί το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2010 η τρόικα ανήγγειλε, σε συνέντευξη Τύπου, την απόφασή της να εκποιηθεί δημόσια περιουσία για να εισπραχθούν 50 δισ. ευρώ. Η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών (Γ. Παπακωνσταντίνου) ανέθεσε στην Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων (Ειδ. Γραμματέας Χριστοδουλάκης) την εκτέλεση της απόφασης. Στη συνέχεια συνεστήθη το ΤΑΙΠΕΔ ως ανώνυμη εταιρεία, που παράλληλα με την Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων συνέχισε την εκτέλεση του προγράμματος.

Στ. Παναγούλης, Ν. Αθανασίου: Πόσα πήραν οι σύμβουλοι του Γ. Παπανδρέου;

Με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου ζητούν από τους υπουργούς Οικονομικών και Επικρατείας όλα τα ονόματα και τις αμοιβές που δόθηκαν σε συμβούλους του τ. πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Αναφέρουν μάλιστα συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως ο αρχιτέκτονας Αθεμπίγιο και ο καθηγητής Στίγκλιτς. Συγκεκριμένα ζητούν:

– Τον ακριβή αριθμό των συμβούλων του Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, τον προσδιορισμό του τομέα στον οποίο προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, καθώς και τη συνολική αμοιβή τους.

– Να κατατεθούν στη Βουλή οι σχετικές εκθέσεις – συμβουλές, ώστε να εμφανιστεί το μέγεθος των υπηρεσιών τους προς το ελληνικό κράτος και η ανταπόκριση του έργου τους στο μέγεθος των αμοιβών τους.

Πηγή: ΑΥΓΗ 18-07-2012

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ