ΕΔΣΝΑ κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας..

Του Θωμά Μπιζά*

Η διακομματική επιμονή στην κατασκευή των 4 μονάδων επεξεργασίας στην Αττική θα οδηγήσει την διαχείριση των απορριμμάτων σε πλήρη ιδιωτικοποίηση.
Οι συνέπειες τις ιδιωτικοποίησης θα είναι ολέθριες και για τους εργαζόμενους στον ΕΔΣΝΑ και  για τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων , αλλά και για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου που θα πληρώσουν βαρύ οικονομικό και περιβαλλοντολογικό κόστος.


Η συζητήσεις  μεταξύ του  υπουργού Ανάπτυξης & Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη  με τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν για την διαχείριση των αποβλήτων , μόνο ανησυχία πρέπει να μας προκαλούν.
Οι δηλώσεις των κ.κ Σγουρού,  Χιωτάκη και λοιπών παραγόντων, για κλείσιμο του ΕΔΣΝΑ ή για μείωση του προσωπικού , δεν γίνονται για να τρομάξουν την κυβέρνηση , αλλά για να προετοιμάσουν το έδαφος της ιδιωτικοποίησης μέσω της κατασκευής και λειτουργίας των μονάδων.
Ακόμα και η επίκληση των χρεών του ΕΔΣΝΑ , με τον τρόπο που γίνεται δείχνει πως υπάρχει σχέδιο συρρίκνωσης του συνδέσμου και αλλαγής του χαρακτήρα του.
Σχέδιο ενός επιτελικού συνδέσμου με ελάχιστο προσωπικό και αρμοδιότητες που θα λειτουργεί προς όφελος των επενδυτών των μονάδων επεξεργασίας.
Τον  λόγο τώρα πρέπει να πάρουν οι εργαζόμενοι , το συνδικαλιστικό κίνημα και οι πολίτες της Αττικής.
Αν περάσουν αυτά τα σχέδια,  ούτε για δημόσιο χαρακτήρα θα μιλάμε πια, ούτε για εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης φιλικούς προς το περιβάλλον.
Θα έχουμε πλήρη ιδιωτικοποίηση,  με πανάκριβες μονάδες επεξεργασίας φαραωνικού τύπου με ελάχιστο προσωπικό .
 Αυτό θα σημάνει απώλεια πολλών εργατικών θέσεων και εξαναγκασμό των πολιτών να πληρώνουν δυσβάστακτα ποσά για δημοτικά τέλη που θα καρπώνονται τελικά οι επενδυτές.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες και κανείς δεν δικαιούται να μην αντιδρά. Δεν φτάνουν πια τα ψηφίσματα και οι ανακοινώσεις των σωματείων και των συνδικάτων.
Αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις τώρα σε λίγους μήνες  μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά.

* ο Θωμάς Μπιζάς είναι μέλος της Ε.Ε. της Π.Ο.Ε – Ο.Τ.Α.

Για να διαβάσετε τις δηλώσεις του υπουργού ανάπτυξης και υποδομών πατήστε ΕΔΩ

Για να διαβάσετε τις θέσεις του περιφερειάρχη Αττικής πατήστε ΕΔΩ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ