Στο μικροσκόπιο συντάξεις, μισθοί και επιδόματα

misthos granazi

Βλέπω ότι επαναδιαπραγματεύονται σκληρά το μνημόνιο!

Ετοιμάζουν και νέες περικοπές στα εισοδήματα και στις κοινωνικές παροχές.

Και αυτά όταν καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι, ακόμη και οι άνεργοι τα χαράτσια και άδικους φόρους

Συντάξεις, αμοιβές προσωπικού και κοινωνικά επιδόματα μπαίνουν στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να καθορισθεί το πρόγραμμα περιστολής δαπανών της διετίας 2013-2014, καθώς απορροφούν τη μερίδα του λέοντος των πρωτογενών δαπανών της γενικής κυβέρνησης.

Μέχρι τις 24 του τρέχοντα μήνα, που καταφθάνει η τρόικα, θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί και κοστολογηθεί παρεμβάσεις 11,5 δισ. ευρώ.

Προς την κατεύθυνση αυτή κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιβολής «πλαφόν» στις υψηλές συντάξεις, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα πειραχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Προσθέτουν πως η διαπραγμάτευση θα πρέπει να κλείσει «χωρίς νέα απρόοπτα», ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και τον ίδιο μήνα να τεθεί το ζήτημα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια.

Το βέβαιο είναι πως οι επικεφαλής της τρόικας, Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς, θα παραμείνουν στην Ελλάδα δύο εβδομάδες, δηλαδή από τις 24 Ιουλίου έως και τις 5 Αυγούστου. Αν στο διάστημα αυτό δεν ολοκληρωθούν η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, τότε θα χρειαστεί να επανέλθουν τον Σεπτέμβριο.

Κάτι τέτοιο όμως απεύχονται στο οικονομικό επιτελείο, καθώς η ρευστότητα του Δημοσίου βρίσκεται αυτήν την περίοδο στο ναδίρ και για να «βγει» ο Ιούλιος θα χρησιμοποιηθούν τα 3 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Παραδέχονται, όμως, πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει σε σύντομο χρονικό διάστημα η διαπραγμάτευση για τα 11,5 δισ. ευρώ, όταν στις αρχές τους έτους για παρεμβάσεις πολύ χαμηλότερου κόστους για να υπάρξει συμφωνία χρειάστηκαν δύο μήνες.

Πιο αναλυτικά, στο μέτωπο της περιστολής των κρατικών δαπανών, η επανεξέταση των κοινωνικών επιδομάτων, η μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και οι περικοπές συντάξεων θα βρεθούν στο προσκήνιο. Φέτος για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό περί τα 65 δισ. ευρώ.

Αλλωστε, σε σχετική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρεται ότι η εξοικονόμηση από τις τρεις αυτές πηγές μπορεί να φτάσει έως και τα 10 δισ. ευρώ στη διετία. Το Ταμείο συστήνει απολύσεις, κλείσιμο οργανισμών, μείωση υψηλών συντάξεων και κατάργηση της πλειοψηφίας των επιδομάτων. Μέτρα που θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις και θα έχουν υψηλό πολιτικό κόστος. Επίσης, έχει προτείνει τις συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τμημάτων τους.

Το οικονομικό επιτελείο, επίσης, θα λάβει υπόψη του τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΕΠΕ για τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης.

Από τις συνολικά 160 παρεμβάσεις που προτείνει το Κέντρο, οι πιο σημαντικές είναι οι ακόλουθες:

Επιβολή «πλαφόν» 2.400 ευρώ στο σύνολο των συντάξεων κύριων και επικουρικών με δημοσιονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Μειώσεις μισθών για ανώτατα στελέχη του Δημοσίου, γενικούς διευθυντές και μετακλητούς.

Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ.

Μείωση αμοιβών των αιρετών, αλλά και των επιχορηγήσεων προς θυγατρικές εταιρείες των ΟΤΑ.

Περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω αύξησης της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά 10% ετησίως, πέραν αυτού που προβλέπεται στο Μνημόνιο.

Αναδημοσίευση από Ημερησία 14/07/2012

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ