Σε αδιέξοδο οι Δήμοι

tripa proipologismou

1,8 δισ. οφείλουν στις τράπεζες οι Ο.Τ.Α.

Μια ανάσα από τη χρεοκοπία βρίσκονται πολλοί Δήμοι της χώρας, ενώ το σύνολο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη προσωπικού κυρίως στον τομέα καθαριότητας και στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Ηδη προ των πυλών της επιτήρησης βρίσκονται πάνω από 55 υπερ χρεωμένοι ΟΤΑ, ενώ αρκετοί άλλοι έβαλαν ψαλίδι σε λειτουργικές δαπάνες και προέβησαν σε δραστικές περικοπές των εξόδων τους. Μόνο στις τράπεζες η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει πάνω από 1,8 δια Ευρώ, και άλλα τόσα σε διάφορους ιδιώτες προμηθευτές.

Η οριακή κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι Καλλικράτειοι δήμοι, θα τεθεί στη σημερινή συνάντηση που θα έχει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλίανίδη. Οι δήμαρχοι θα ζητούσαν να τους καταβληθούν άμεσα 135,52 εκατ. ευρώ, που είναι αναδρομική διαφορά της μηνιαίας κρατικής επιχορήγησης από την αρχή του έτους.

Παράλληλα διαμαρτύρονται ότι σε λιγότερο από τρία χρόνια έχουν μειωθεί στο ήμισυ, τα χρήματα που προβλέπονταν για τη λεπουργία των ΟΤΑ μέσω κρατικού προϋπολογισμού. Αλλά και από τους ψαλιδισμένους πόρους πάλι δεν έλαβαν οι δήμοι όσα τους αναλογούσαν. Οπως τονίζουν σε ανακοίνωση τους, οι αιρετοί ενώ σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών έπρεπε κάθε μήνα να διατίθενται στην Τ.Α. 220,8 εκατ. ευρώ, τελικά αποδίδονται 197,5 εκατ. ήτοι λιγότερα 23,3 εκατ. ευρώ.

Μειωμένοι πόροι.

Επίσης η ΣΑΤΑ μειώθηκε κατά 55% σε σχέση με την αντίστοιχη του 2009, κάτι που αν συνεχισθεί θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλούς από τους 325 Ο.Τ.Α.

Ενα άλλο πρόβλημα μείζονος σημασίας που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση, είναι η λειψανδρία που παρατηρείται μετά και την αποχώρηση των περισσότερων συνταξιούχων, στις διευθύνσεις καθαριότητας στις σχολικές μονάδες και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ο πρόεδρος της Κεντρικής «Ενωσης Δήμων Ελλάδας Κώστας Ασκούνης κατά τη διάρκεια της συνεργασίας που θα έχει με τον κ. Στυλίανίδη θα ζητήσει και τη θεσμοθέτηση ενός σταθερού εκλογικού συστήματος για την εκλογή των οργάνων της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ενώ θα θέσει και θέμα επάνδρωσης κενών θέσεων προσωπικού, μέσω της διαδικασίας των μετατάξεων και αποσπάσεων.

Γ.Φράγκος, Ελεύθερος Τύπος 11-07-2012.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ