Όλα για την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος στους Ο.Τ.Α

mpizas

Οι θέσεις της Α.Σ.Κ.-Ο.Τ.Α. και των άλλων παρατάξεων

Του Θωμά Μπιζά 

Η ΑΣΚ-ΟΤΑ και στην συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου (Γ.Σ) της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 7-6-12 επανάφερε την πρόταση της για την διεξαγωγή έκτακτου καταστατικού και οργανωτικού συνεδρίου ως την μόνη λύση για την αποτροπή της διάσπασης του κλάδου μετά τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν στο 41ο συνέδριο στην Θες/νίκη.

Την προηγουμένη μέρα της συνεδρίασης στείλαμε στις παρατάξεις γραπτά τις προτάσεις μας προκειμένου να τις συζητήσουν και αυτές στο εσωτερικό τους, με την ελπίδα πως θα τις αξιολογήσουν πιο ψύχραιμα και θα έρθουν στη συνεδρίαση με τις δικές τους προτάσεις προκειμένου να υπάρξει επιτέλους μια απόφαση συναινετική που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Η παράταξη της ΠΑΣΚΕ–ΟΤΑ συνεχίζοντας την ίδια αδιάλλακτη τακτική και με την αλαζονεία που της δίνει η αυτοδυναμία που της χάρισε η ΔΑΣ-ΟΤΑ με την αποχώρηση της από το συνέδριο, επέμεινε στην ίδια αδιέξοδη στάση επαναλαμβάνοντας πως το εκλογικό συνέδριο θα γίνει το 2015 και πως η συζήτηση τελείωσε.

Τελικά την ΠΑΣΚΕ- ΟΤΑ το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το πώς θα έχει 18 έδρες στο Γ.Σ και 6 έδρες στην Εκτελεστική Επιτροπή (Ε/Ε) και ας είναι το συνδικαλιστικό κίνημα ένα πουκάμισο αδειανό. Αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχει η αποδυνάμωση της ομοσπονδίας, αυτάρεσκα απολαμβάνουν των προνομίων της αυτοδυναμίας, που είναι ευγενική χορηγία του ΠΑΜΕ που αποχώρησε από το συνέδριο.

Η ΔΑΚΕ τηρώντας μια σαφώς πιο ήπια στάση στο ζήτημα, υιοθέτησε τα 3 πρώτα σημεία της πρότασης και ως εναλλακτική λύση στο 4 σημείο ζήτησε αντί του «κουρέματος» να επαναληφθούν οι εκλογές αντιπροσώπων στους 18 συλλόγους προκειμένου να μην υπάρχουν αιτιάσεις από άλλους συλλόγους που δεν ψήφισαν συμβασιούχοι. 

Η πρόταση αυτή της ΔΑΚΕ σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς, έχει ενδιαφέρον γιατί αναγνωρίζει την ανάγκη να γίνει και εκλογικό συνέδριο με την συμμετοχή των 18 συλλόγων.

Με την στάση των Αριστερών Κινήσεων Συσπειρώσεων (Α.ΚΙ.Σ ) υπάρχει τελικά σοβαρό πρόβλημα.

Προτείνουν ένα καταστατικό συνέδριο στο μέλλον (σε ένα χρόνο περίπου) που θα συζητήσει το πρόβλημα των συμβασιούχων, όμως δεν λένε απολύτως τίποτα για εκλογικό συνέδριο που είναι και η μοναδική λύση και διέξοδος για την επιστροφή της ΔΑΣ και κατηγορούν την ΑΣΚ-ΟΤΑ ότι παρατραβάει το ζήτημα αυτό παίζοντας μικροπαραταξιακά παιχνίδια!

Επί της ουσίας αναμασούν ακριβώς όλα τα επιχειρήματα της ΠΑΣΚΕ με αριστερότερη φρασεολογία. Χωρίς την παραμικρή διαφοροποίηση.

Η στάση των Α.ΚΙ.Σ και κατά την διάρκεια της προσυνεδριακής περιόδου και στο συνέδριο αλλά και μετά το συνέδριο γεννά σοβαρά ερωτηματικά.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, με την στάση τους αβαντάρουν εξ αριστερών την ΠΑΣΚΕ και προσωπικά τον πρόεδρο της ΠΑΣΚΕ.

Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως η ΑΣΚ-ΟΤΑ με το ζήτημα της ενότητας του κλάδου και του συνδικαλιστικού κινήματος δεν παίζει παιχνίδια. Δεν λογαριάζει παραταξιακά κέρδη και ζημιές. Η στάση της ΑΣΚ-ΟΤΑ είναι στάση αρχών.

Αν κοιτούσαμε μόνο το παραταξιακό μας συμφέρον θα κάναμε και εμείς πως σφυρίζουμε αδιάφορα.

Η ΑΣΚ-ΟΤΑ είναι η μόνη παράταξη που κατάγγειλε την απόπειρα νοθείας στο συνέδριο, που έκανε ένσταση, που έκανε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για ενδεχόμενη αλλοίωση αποτελέσματος. Τότε που όλοι κρύφτηκαν μη χάσουν τα κέρδη από την αποχώρηση της ΔΑΣ, η ΑΣΚ-ΟΤΑ βγήκε μπροστά.

Η ΑΣΚ-ΟΤΑ είναι η μόνη δύναμη που δεν μάσησε τα λόγια της στο θέμα της επανάληψης του συνεδρίου.

Η ΑΣΚ-ΟΤΑ είναι η μόνη δύναμη που ξεκάθαρα είπε πως δεν θα συμμετέχει στο προεδρείο της Ε.Ε αν δεν λυθεί το ζήτημα με την διάσπαση του κλάδου.

Ούτε από τη απόφαση του δικαστηρίου για την νοθεία θα εξαρτηθεί η στάση της ΑΣΚ –ΟΤΑ όπως λέει η ΔΑΚΕ , ούτε σε προγραμματικό προεδρείο μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τις Α.ΚΙ.Σ παίρνουμε μέρος έτσι όπως ψελλίζουν οι συσπειρώσεις.

Η ΑΣΚ –ΟΤΑ λέει ότι τον λόγο τώρα πρέπει να τον πάρουν τα πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Να υπάρξουν αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων και γενικών συνελεύσεων που να θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα της ενότητας του κλάδου και του εκτάκτου συνεδρίου.

Η ΑΣΚ-ΟΤΑ πήρε την πρωτοβουλία για να υπάρξει απόφαση του Γενικού Συμβουλίου έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν. Όμως είμαστε αποφασισμένοι και δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα πάρουμε όσες πρωτοβουλίες χρειαστεί γιατί γνωρίζουμε πως η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος είναι το πιο ισχυρό όπλο των εργαζομένων.

Δημοσιοποιούμε σήμερα τη πρόταση 4 σημείων που καταθέσαμε στις 6-6-12 , πρώτα στις παρατάξεις και μετά στο γενικό συμβούλιο για να βγάλουν όλοι τα αναγκαία συμπεράσματα.

Πρόταση 4 σημείων για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και να αποτραπεί η διάσπαση του κλάδου.

1)Συγκαλούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα π.χ Οκτώβριο καταστατικό και εκλογικό συνέδριο μαζί. Το συνέδριο να γίνει στην Αττική σε ένα διήμερο. Την πρώτη μέρα να γίνει καταστατικό συνέδριο όπου θα λυθεί συντεταγμένα και οριστικά το ζήτημα των συναδέλφων συμβασιούχων, και την δεύτερη μέρα εκλογικό συνέδριο για την εκλογή νέου Γ.Σ.

2)Συμφωνούμε από τώρα τις καταστατικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, τους όρους και τις προϋποθέσεις για την συμμετοχή των συμβασιούχων στις εκλογικές διαδικασίες και δεσμευόμαστε πως θα ψηφίσουμε τις συμφωνηθείσες καταστατικές αλλαγές στο συνέδριο.

3)Συμφωνούμε να μην αλλοιωθεί η ετυμηγορία των συναδέλφων που ψήφισαν στα πρωτοβάθμια για την εκλογή των αντιπροσώπων στο 41ο συνέδριο. Αυτό σημαίνει πως οι αντιπρόσωποι που εκλέχτηκαν από τις εκλογές των πρωτοβάθμιων δεν αλλάζουν.

4)Συμφωνούμε να αποδεχτούμε ως συμβιβαστική λύση αυτή που αναφέρει και στην αγωγή του το «Σωματείο εργαζομένων Ο.Τ.Α. και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκησ». Δηλαδή να μην αποκλειστεί το σύνολο των αντιπροσώπων από τα στα σωματεία που ψήφισαν συμβασιούχοι, αλλά να εκλεγούν μόνο οι αντιπρόσωποι που αντιστοιχούν στον αριθμό των ψηφισάντων συναδέλφων που είναι μόνιμοι ή ΙΔΑΧ. Έτσι θα νομιμοποιηθούν και οι 18 σύλλογοι που αποκλείστηκαν από το συνέδριο.

                                                                                                                 Αθήνα 9-6-2012


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ