«Βουλιάζουν» οι Δήμοι της Ηπείρου

preveza dimarxeio

Λόγω υπέρογκων χρεών και της άτυπης στάσης πληρωμών του Κράτους

Προ της κατάρρευσης βρίσκονται πολλοί Δήμοι και στην Ήπειρο, αφού βιώνουν έναν πρωτόγνωρο οικονομικό… στραγγαλισμό από την Πολιτεία. Το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων κονδυλίων από το Κράτος δεν έχει φθάσει καν στα ταμεία τους, όπως επίσης και τα χρήματα που προορίζονται για έργα (μέσω της ΣΑΤΑ), με αποτέλεσμα οι Δήμοι να μην έχουν σχεδόν καθόλου έσοδα, αφού και η πλειοψηφία των πολιτών δεν μπορεί, λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Χθες, σε μια συμβολική κίνηση οι δήμαρχοι στην Ήπειρο κράτησαν κλειστά τα Δημαρχεία. Αυτή η κίνηση, ήταν μια προειδοποίηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να βρεθεί επιτέλους λύση για την ασφυκτική κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί, με τους Δήμους να «βουλιάζουν» στα χρέη, ισορροπώντας επικίνδυνα, μεταξύ επιβίωσης και χρεοκοπίας.
Και το πλέον άσχημο είναι, ότι όπως έχει τώρα η κατάσταση, στο τέλος, αυτοί που την πληρώνουν είναι οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι βλέπουν τα προβλήματα στην καθημερινότητά τους να μεγαλώνουν και τις λύσεις να είναι… άφαντες.

Χρέη 95 εκ. ευρώ…
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το συνολικό χρέος τριών εκ των τεσσάρων Δήμων της Ηπείρου, Ιωαννιτών, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας, αγγίζει το ποσό των 95 εκ. ευρώ, όμως ακόμη δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε από πλευράς Πολιτείας, για την καταβολή ορισμένων μόνο από τα οφειλόμενα, που θα δώσει πολύτιμη «ανάσα» στους ΟΤΑ, οι οποίοι θα μπορέσουν να πληρώσουν μέρος των χρεών τους.

«Η παρατεταμένη ακυβερνησία έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των Δήμων. Η νέα Κυβέρνηση, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα των ΟΤΑ, για να μην καταρρεύσει ο «Καλλικράτης» υποστηρίζουν αιρετοί στην Ήπειρο.

Στα Γιάννινα…
Στο μεγαλύτερο Δήμο της Ηπείρου, των Ιωαννίνων, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, με τα χρέη να είναι 62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 42 εκατ. είναι σε δάνεια (μαζί με τα νομικά πρόσωπα) και τα άλλα 20 εκ. ευρώ είναι σε υποχρεώσεις προς τρίτους.

Βέβαια, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Φιλ. Φίλιος πέρασε από το ένα άκρο στο άλλο, επιχειρώντας να δικαιολογηθεί για την παντελή απραξία του έως τώρα, με το να… ρίξει την ευθύνη για όλα τα προβλήματα του Δήμου, στην ελλιπή χρηματοδότηση!

«Η Αυτοδιοίκηση κινδυνεύει με κατάρρευση» είπε και τόνισε, ότι η τακτική επιχορήγηση του Μαΐου, που έπρεπε να είχε καταβληθεί από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, δεν έχει φτάσει. Ακόμη, η έκτακτη επιχορήγηση που είχε εγκριθεί με υπουργική απόφαση τον Φεβρουάριο δεν έχει κατανεμηθεί, ενώ δεν αποδόθηκε ούτε ένα ευρώ από ΣΑΤΑ.

Όπως είπε ο Φιλ. Φίλιος, υπάρχουν μεγάλες περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, γεγονός που στην περιοχή μας δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. «Δυστυχώς η κατάσταση είναι δύσκολη και οδηγούμαστε σε ακόμη χειρότερους δρόμους. Εάν δεν λυθούν τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, εάν δεν ρυθμιστούν τα δάνεια, εάν δεν αποδοθεί η ΣΑΤΑ και δεν αποπληρωθούν οι οφειλές του «Θησέα», τότε η Αυτοδιοίκηση κινδυνεύει με κατάρρευση», είπε, μεταξύ άλλων.

Έστω κάποια βασικά…
Βέβαια, είναι γεγονός, ότι αν και τα παραπάνω προβλήματα είναι δεδομένα και τα αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι, η Δημοτική Αρχή του Φιλ. Φίλιου θα μπορούσε να είχε κάνει ορισμένες παρεμβάσεις στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, που δεν απαιτούν επιπλέον χρήματα, όπως το να βελτιώσει την εικόνα των Ιωαννίνων, με το να καθαρίσει πολλά σημεία που τώρα «πνίγονται» στα σκουπίδια ή και να… μπαλώσει έστω κάποια λακκούβα, για να μην πέφτουν μέσα αυτοκίνητα και μηχανάκια!

«Όσο περνά ο καιρός, εδραιώνεται η άποψη, ότι ο Δήμος Ιωαννιτών πορεύεται στην κρίση, χωρίς πυξίδα και καπετάνιο. Οι εποχές είναι δύσκολες, αλλά έστω κάποιες μικρές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να είχαν γίνει, για να μην είναι σε τέτοιο χάλι τα Γιάννινα» έλεγαν συμπολίτες.

Παράλληλα, ο Φιλ. Φίλιος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες που έχουν οφειλές στο Δήμο και τη ΔΕΥΑΙ να φροντίσουν για την τακτοποίηση ή τη ρύθμισή τους, ασχέτως όμως αν πολλοί από αυτούς τους πολίτες δεν έχουν χρήματα, ούτε καν για τις βασικές τους ανάγκες.

Στο μεταξύ, μιλώντας χθες βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του «Ήπειρος TV1», ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Μάντης σημείωσε, ότι τα συνολικά χρέη συνδημοτών μας στο Δήμο είναι 24 εκ. ευρώ. Από αυτά, το 10% εισπράχθηκε το 2011, ενώ το 2012 το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο και έχει φθάσει το 3%!

Όπως σημείωσε ο κ. Μάντης, για τον Δήμο είναι πλήγμα το γεγονός, ότι έχουν κλείσει αρκετά καταστήματα στα Γιάννινα, με αποτέλεσμα να μην πληρώνονται τα ανταποδοτικά τέλη, όπως το νερό για παράδειγμα, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχουν πληρωθεί στο Δήμο σημαντικά ποσά από τα ανταποδοτικά τέλη των 1385 πελατών των ιδιωτικών εταιριών- παρόχων της ΔΕΗ, που έκλεισαν πρόσφατα.

Στους άλλους Δήμους…
Βέβαια και στους άλλους Δήμους της Ηπείρου, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, ο Δήμος Ηγουμενίτσας, μαζί με τα Νομικά του πρόσωπα, χρωστά περίπου 15 εκατ. ευρώ (δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές, οφειλές προς τρίτους, έργα κτλ.), ενώ όπως σημείωσε ο δήμαρχος Γιώργος Κάτσινος «είμαστε σε χρεοκοπία! Με 25.000 κατοίκους και περίπου 15 εκατ. ευρώ χρέος η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη».

Στο Δήμο Πρέβεζας, το χρέος ανέρχεται σε 18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 εκατ. είναι για δάνεια και τα υπόλοιπα υποχρεώσεις προς τρίτους, δικαστικές αποφάσεις κ.α.

«Είναι θέμα επιβίωσης. Μέσα σε όλη αυτή την ανέχεια, έχω κατορθώσει να έχω πληρώσει φέτος 2 εκατ. ευρώ. Λεφτά δεν έχουμε, δεν μας έχουν δοθεί ό,τι δικαιούμαστε. Υπάρχει στενότητα από το Δημόσιο, αλλά και από τους δημότες. Δεν μπορούν να πληρώσουν τα βασικά τέλη. Και πέραν αυτού, δεν έχει γίνει καμιά κίνηση που θα μπορούσε να μας δώσει ανάσα, όπως αυτή για τη ρύθμιση των χρεών ιδιωτών προς τους Δήμους», είπε φανερά προβληματισμένος ο δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης.

Είναι γεγονός, ότι όσο συνεχίζεται η ακυβερνησία, τα περισσότερα προβλήματα δεν θα λυθούν. Άλλωστε, η τωρινή υπηρεσιακή Κυβέρνηση, δεν μπορεί να κάνει τίποτε παραπάνω από το να ακούσει μεν τα προβλήματα, χωρίς να δώσει λύσεις.

Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, οι δήμαρχοι και στην Ήπειρο περιμένουν τις εκλογές και το αποτέλεσμά τους, σαν… μάννα εξ ουρανού, ελπίζοντας, ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και σιγά- σιγά θα ξεκινήσουν να φθάνουν κάποια από τα οφειλόμενα χρήματα στα ταμεία των Δήμων, πριν αυτοί αναγκαστούν να βάλουν οριστικά λουκέτο…

Πηγή:Πρωϊνός Λόγος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ