Αναστολή απαγόρευσης προσλήψεων κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο

«Πράσινο φως» για να γίνουν -παρά την προεκλογική περίοδο- περίπου 10.000 προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων στους δήμους της χώρας άναψε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο της Επικρατείας, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών που επικαλούνταν την ανάγκη να καλυφθούν κατεπείγουσες ανάγκες.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Ειδική επιτροπή του ΣτΕ (που προβλέπεται στο ν. 2190/94) άνοιξε το δρόμο για τις προσλήψεις, κρίνοντας ότι έχουν πράγματι χαρακτήρα κατεπείγοντος και συνεπώς δικαιολογείται στη συγκεκριμένη περίπτωση να αρθεί η γενική απαγόρευση προσλήψεων που ισχύει σύμφωνα με το νόμο, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (από την προκήρυξη των εκλογών έως την ορκωμοσία της κυβέρνησης).


Η επιτροπή του ΣτΕ ενέκρινε την πρόσληψη 9.903 εποχικών υπαλλήλων, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν διμηνίτες και άλλοι με μεγαλύτερη διάρκεια εργασιακής σχέσης, που ποικίλλει ανάλογα με την ανάγκη που καλύπτουν. Το ανώτατο δικαστήριο δεν αξιολόγησε το «ξεπάγωμα» των προσλήψεων από πλευράς νομιμότητας, αλλά έλεγξε μόνο το κατά πόσον επιβεβαιώνονται οι εξαιρετικά επείγουσες ανάγκες για να αποφευχθούν σοβαροί κίνδυνοι, όπως διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν στις συγκεκριμένες περιπτώσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, των καλλιεργειών, των πολιτών κ.λπ.

Ο κύριος όγκος των εποχικών υπαλλήλων αφορά τις υπηρεσίες καθαριότητας, ενώ προσλήψεις θα γίνουν για ναυαγοσώστες, εργάτες δασών (πυρασφάλεια), βρεφονηπιοκόμους, παιδικές κατασκηνώσεις, υδρονομείς. Αρχικά ικανοποιήθηκαν μερικά μεμονωμένα αιτήματα δήμων, αλλά οι εξαιρετικά μεγάλες και κατεπείγουσες ανάγκες πολλών ΟΤΑ οδήγησαν το υπουργείο Εσωτερικών στο να υποβάλει γενικό αίτημα για 9.903 εποχικούς. Το αίτημα του τ. υφυπουργού Π. Κουκουλόπουλου υιοθέτησε και ο υπηρεσιακός υπουργός Α. Μανιτάκης.

Η Επιτροπή του ΣτΕ (πρόεδρος Ε. Γαλανού, εισηγήτρια Π. Μπραΐμη) επιβεβαίωσαν τους μεγάλους κινδύνους ιδίως για τη δημόσια υγεία στον τομέα της καθαριότητας, τον κίνδυνο καταστροφής σημαντικών καλλιεργειών, τον κίνδυνο να ανασταλεί η λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών, παιδικών κατασκηνώσεων κ.λπ., καθώς και η ανάγκη να καθαριστούν δάση ενόψει των αναμενόμενων θερινών πυρκαγιών.
Άλλωστε εκκρεμεί αίτημα και για δασοπυροσβέστες. Η κατάσταση σε πολλούς δήμους εμφανιζόταν τραγική και σε πρώτη φάση είχαν επιτραπεί προσλήψεις σε μεμονωμένους δήμους (Αγ. Νικολάου Κρήτης, Τεμπών, κ.λπ.) που υπογράμμιζαν το αδιέξοδο που δημιουργείται για τη δημόσια υγεία αλλά και τον τουρισμό, καθώς οι επισκέπτες και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία διαμαρτύρονται και δεν κατανοούν ότι οι παραλίες δεν μπορούν να καθαριστούν λόγω προεκλογικής περιόδου στη χώρα μας. (Πηγή: http://www.imerisia.gr )

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η απόφαση της επιτροπής του ΣτΕ (αριθ. 13/2012) θα καθαρογραφεί μάλλον σήμερα και θα κοινοποιηθεί με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, εντός της εβδομάδας.

Πηγή: dimosnet.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ