ΣΕΒ και ΓΣΕΕ πάνε να «θάψουν» την άρση της μετενέργειας

ntountouka

Επειδή έγιναν οι συναντήσεις … Την έθαψαν!

Η σημερινή σύσκεψη εργοδοτικών φορέων και ΓΣΕΕ, η οποία συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού εργασίας κ. Αντώνη Ρουπακιώτη δεν κατέληξε σε συμφωνία για το πάγωμα μέχρι τις εκλογές της άρσης της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη νέα στοχευμένη αντεργατική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων της χώρας διαδραμάτισε πρώτα και κύρια ο ΣΕΒ, που ζήτησε τον σφαγιασμό των μισθών που προβλέπονται στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ο σύνδεσμος των ξενοδόχων, που ουσιαστικά απαίτησε την κατάργηση και αυτού ακόμα του μειωμένου κατώτατου μισθού.

Σοβαρές όμως πολιτικές και συνδικαλιστικές ευθύνες έχει και η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) της ΓΣΕΕ, που λες κι έπαιζε σε άλλο γήπεδο ζήτησε γι’ αυτό και για άλλα θέματα κατάργησης αντεργατικών διατάξεων του μνημονίου τη σύγκλιση απονεκρωμένων οργάνων κοινωνικού διαλόγου! Δυστυχώς απ’ ό,τι φαίνεται οι πλειοψηφία της Διοίκησης της ΓΣΕΕ εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να στρώνει το χαλί για την ικανοποίηση των συμφερόντων εργοδοτών, βιομηχάνων και τροίκας

Οι δυνάμεις της πολιτικής και συνδικαλιστικής ριζοσπαστικής αριστεράς πήραν μετά τις εκλογές και μέχρι σήμερα σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες για το προσωρινό πάγωμα μέχρι τις εκλογές και την κατάργηση μετά από αυτές των αντεργατικών ρυθμίσεων μείωσης μισθών και συντάξεων και βίαιης λήξης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Τα ζητήματα, μάλιστα αυτά, τέθηκαν και δια του Προέδρου της Κ.Ο., Αλέξη Τσίπρα στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών για το σχηματισμό κανονικής και εν συνεχεία υπηρεσιακής κυβέρνησης και σε συνάντησή του με τον υπηρεσιακό Υπουργό Εργασίας.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας στόχο την κατάργησή των αντεργατικών νόμων του μνημονίου ζήτησε μέχρι τις εκλογές και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης το πάγωμα της πράξης Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 6/14-2-2012, με την οποία άρθηκε η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μειώθηκαν οι κατώτεροι μισθοί, τα επιδόματα ανεργίας, ασθενείας και μητρότητας κατά 22% και ο κατώτερος μισθός για τους νέους μέχρι 25 ετών κατά 32% καθώς και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις κατά 12% πρώτες μετά τα 1300 ευρώ και κατά 10-20% οι δεύτερες μετά τα 200 ευρώ.

Οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι θετικές πρωτοβουλίες 11 δευτεροβάθμιων ομοσπονδιών του ιδιωτικού τομέα και οι αγωνιστικές δράσεις του συντονισμού πρωτοβαθμίων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα συνέβαλαν στο να ανοίξει και πάλι το ζήτημα έμπρακτης αμφισβήτησης των μνημονίων, που μέχρι τώρα θεωρούνταν απαραβίαστα από τις δυνάμεις του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου.

Ταυτόχρονα, μέσα από τις δημόσιες αντιπαραθέσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΕΒ αποδείχτηκε για άλλη μια φορά, ότι ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- Τρόικα και ΣΕΒ λειτούργησαν ως κοινή ομάδα για την κατεδάφιση δια των μνημονίων μισθών, συντάξεων και εργασιακών σχέσεων. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΕΒ μπροστά στη διογκούμενη λαϊκή οργή μεταφέρουν τις ευθύνες για την κοινωνική κατεδάφιση ο ένας στον άλλο. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τόσες ημέρες τώρα δεν συμφώνησαν ούτε καν με το προσωρινό πάγωμα των αντεργατικών ρυθμίσεων του μνημονίου.

Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και του ταξικού τμήματος του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ακύρωση και την κατάργηση των μνημονίων της καταστροφής και των εφαρμοστικών νόμων τους.

Ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του στις 17 Ιούνη καλείται να ενισχύσει τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ώστε να μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση των δυνάμεων της Αριστεράς, η οποία με βάση ένα κοινό προωθημένο πρόγραμμα και με τη στήριξη του λαϊκού κινήματος να βάλει ένα τέλος στην οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται σε βάρος του λαού και της χώρας μας.

Παρασκευή 25 Μαϊου

* Η ανακοίνωση της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΣΕΕ – ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το τελευταίο διάστημα αναπτύχθηκε μια σημαντική πρωτοβουλία, που στηρίχθηκε και από τον Υπουργό Εργασίας και είχε ως στόχο καταρχάς το πάγωμα και στη συνέχεια την κατάργηση των αντεργατικών μέτρων, που με ραγδαίο τρόπο υλοποιούνται από τους εργοδότες σε εφαρμογή του 2ου Μνημονίου.

Η κινητικότητα αυτή:

Πρώτον, επανέφερε στο δημόσιο διάλογο, μετά από ένα μεγάλο διάστημα απουσίας, κρίσιμα θέματα που αφορούν την εργασία και τις επιπτώσεις των μνημονιακών μέτρων ως προς την εξαφάνιση των μισθών.

Δεύτερον, επέφερε ένα πολιτικό ρήγμα στην ιδεολογική κυριαρχία του απολύτως απαραβίαστου των Μνημονίων και της «εσωτερικής υποτίμησης».

Τρίτον, υποχρέωσε το αστικό μπλοκ να ξεγυμνωθεί στα μάτια της κοινής γνώμης, μέσα από τις κατηγορίες που ανταλλάχθηκαν ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση και τον ΣΕΒ, σχετικά με το ποιος κρύβεται πίσω από το τερατούργημα των μνημονιακών νόμων.

Είναι προφανές ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι εφιαλτική. Η επιδρομή της εργοδοτικής πλευράς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια πέραν των παραπάνω, και στην ίδια την αποδόμηση των συνδικάτων.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αντί να ενισχύσει την πρωτοβουλία αυτή και να της προσδώσει από σήμερα εκείνα τα αναγκαία πολιτικά και δεσμευτικά χαρακτηριστικά, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν πρώτα στην αναχαίτιση ανοίγοντας στη συνέχεια δρόμους για την οριστική κατάργηση των μέτρων, επέλεξε με πολλά ζικ ζακ τα ήρεμα νερά της ακινησίας και της αδράνειας.

Νεκρανάστησε επιτροπές – φαντάσματα, στις οποίες μετέθεσε τη συζήτηση αφήνοντας ανοιχτό τον κίνδυνο να εισαχθεί από το παράθυρο όλη η ατζέντα του ΣΕΒ για το τελειωτικό σάρωμα των κλαδικών συμβάσεων και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Παρασκευή 25 Μαΐου

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο ΣΕΒ, που ζήτησε τον σφαγιασμό των μισθών που προβλέπονται στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και ο σύνδεσμος ξενοδόχων, που ουσιαστικά ζήτησε την κατάργηση και αυτού ακόμα του μειωμένου κατώτατου μισθού, έχουν τη βασική ευθύνη για την μη επίτευξη συμφωνίας για το πάγωμα της άρσης της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων μέχρι τις εκλογές στη σημερινή σύσκεψη εργοδοτικών φορέων και ΓΣΕΕ, η οποία συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού εργασίας κ. Αντώνη Ρουπακιώτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ πήρε σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες για το πάγωμα μέχρι τις εκλογές και την κατάργηση μετά από αυτές των αντεργατικών ρυθμίσεων μείωσης μισθών και συντάξεων και βίαιης λήξης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Έθεσε αυτά τα ζητήματα δια του Προέδρου της Κ.Ο., Αλέξη Τσίπρα στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών για το σχηματισμό κανονικής και εν συνεχεία υπηρεσιακής κυβέρνησης και σε συνάντησή του με τον υπηρεσιακό Υπουργό Εργασίας.

Οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η αντίστοιχη θετική κινητικότητα που αναπτύχθηκε στο εσωτερικό του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, συνέβαλαν στο να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την έμπρακτη αμφισβήτηση του μνημονίου, που μέχρι τώρα θεωρούνταν από τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις θέμα – ταμπού.

Ταυτόχρονα, αποδείχτηκε για άλλη μια φορά μέσα από τις δημόσιες αντιπαραθέσεις τους, ότι ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- Τρόικα και ΣΕΒ λειτούργησαν ως κοινή ομάδα για την κατεδάφιση δια των μνημονίων μισθών, συντάξεων και εργασιακών σχέσεων. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τόσες ημέρες τώρα δεν συμφώνησαν ούτε καν με το προσωρινό πάγωμα των αντεργατικών ρυθμίσεων του μνημονίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το ξήλωμα και την κατάργηση των μνημονίων της καταστροφής. Ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του στις 17 Ιούνη θα ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση των δυνάμεων της Αριστεράς και να μπει ένα τέλος στην οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται σε βάρος του λαού και της χώρας μας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ