Λιτότητα ή ανατροπή;

Του Ανδρέα Πετρόπουλου.

Χαρακτήρα δημοψηφίσματος για 5,5 εκατομμύρια εργαζόμενους και ανέργους (υπολογίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός όσων δεν θα έχουν δουλειά στο τέλος του 2012 θα αγγίξει το 1,5 εκατομμύριο) προσλαμβάνει η προσεχής εκλογική αναμέτρηση, καθώς το διακύβευμα για τη συντριπτική πλειονότητα του ενεργού πληθυσμού (εργάτες, υπαλλήλους, εμπόρους και επαγγελματίες) είναι η συνέχιση ή όχι της ύφεσης και της άγριας λιτότητας που έχουν επιβληθεί ως… σιδερένιος κανόνας την τελευταία διετία μέσω του Μνημονίου. Ας φοβίζουν όσο θέλουν οι μέχρι χθες κυρίαρχες μνημονιακές δυνάμεις ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. με το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή». Το πραγματικό δίλημμα είναι «συνέχιση της λιτότητας ή ανατροπή».

Ψυχορραγεί η ελληνική κοινωνία με ανεργία στο 28%, μείωση μισθών έως 60%, εισοδήματα που επιστρέφουν στην δεκαετία του ’70…
Τα στοιχεία που συνοδεύουν όλους τους πραγματικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας και κυρίως αυτά που αφορούν την πλειονότητα των πολιτών είναι ισοπεδωτικά:

*Η ανεργία από το 21,7% θα φθάσει το 28% στο τέλος του 2012 (μέσος όρος έτους 24%). Καθημερινά στην Ελλάδα του Μνημονίου και της τρόικα 1.000 εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ.

*Οι μισθοί θα μειωθούν από 35% έως και 60% για όσους εργαζόμενους υποχρεώνονται σε εκ περιτροπής εργασία 1 ή 2 ημερών την εβδομάδα (στοιχεία ΣΕΠΕ). Μετά την κατάργηση της μετενέργειας (έληξε στις 15/5) το 41% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα (περίπου 1.000.000 εργαζόμενοι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας) θα κλειθούν να εργαστούν με μισθούς πραγματικής φτώχειας, μεταξύ 800 και 511 ευρώ! Αυτό είναι το πρακτικό αποτέλεσμα της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων (Ν4046/12), αλλά και του άρθρου 37, που διαμορφώνει καθεστώς οριστικής υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, να οδηγούν σε μειώσεις μισθών έως και 50%.

*Όπως αποκάλυψε στην «Αυγή» της Κυριακής ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, «στο τέλος του 2012 οι μειώσεις μισθών και οι φορολογικές επιβαρύνσεις θα οδηγήσουν το διαθέσιμο εισόδημα των 1.800.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα να αντιστοιχεί στο 50% του επιπέδου που είχε διαμορφωθεί το 2008». Επίσης, εκτιμά ότι «παρά τις δραματικές μειώσεις μισθών που επιβάλλουν οι νόμοι του δεύτερου Μνημονίου, η εκρηκτική άνοδος της ανεργίας δεν πρόκειται να ανακοπεί και στο τέλος του 2012 ο μέσος όρος θα σκαρφαλώσει στο 24%»!

40 χρόνια πίσω…

Όπως εξηγεί ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ, τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που ίσχυαν ακόμη και στην περίοδο της ανάκαμψης (έως το 2008) αποκαλύφθηκαν στην κρίση σε όλο τους το μεγαλείο. Αυτά τα δομικά προβλήματα, βέβαια, είναι που δεν αντιλαμβάνονται οι δανειστές, παρ’ ότι βλέπουν ότι το οικονομετρικό μοντέλο που στηρίζουν δεν αποδεικνύεται στην πράξη. Επιλέγουν δε, να παραμένουν δογματικοί χάνοντας κάθε δυνατότητα ευελιξίας και αναπροσαρμογής. «Οι Έλληνες ‘καταδικάζονται’ σε δραματικούς περιορισμούς, με χαρακτηριστικότερο αυτόν της μείωσης όχι μόνο των ονομαστικών μισθών κατά 40%, αλλά των πραγματικών, με όρους αγοραστικής δύναμης, με αποτέλεσμα να γυρίζουν σχεδόν 40 χρόνια πίσω, αφού με τους μειωμένους μισθούς τους μπορούν να αγοράσουν ό,τι αγόραζαν οι μισθωτοί στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ʼ70»!

Πηγή: ΑΥΓΗ 20-05-2012  

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ