ΕΟΠΥΥ στάσης πληρωμών και χρεοκωπίας

Έχουμε γράψει επανειλημμένα ότι ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ουσιαστικά έχει καταρρεύσει οικονομικά. Στην πράξη εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών πόρων έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς όλους αφού στα ταμεία τους φτάνουν απειροελάχιστα χρήματα. Βεβαίως το κεντρικό πρόβλημα είναι η έλλειψη χρηματοδότησης από την πλευρά του Υπ οικονομικών αφού τα 800 εκατ. που δίνονται σαν επιχορήγηση δεν φτάνουν ούτε για ζήτω για να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού.

Όμως όπως προκύπτει από δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος ακόμα και τα χρήματα τα οποία προσδοκούσαν να εισρεύσουν στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς δεν έφτασαν ποτέ εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των ασφαλιστικών ταμείων. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι:

«Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, λόγω της μειωμένης χρηματοδότησής του από τα Ταμεία που τον απαρτίζουν. Οι διοικήσεις των Ταμείων διέθεσαν μεγάλο μέρος της ρευστότητάς τους στο να πληρωθούν οι συντάξεις, σε βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Ενδεικτικό είναι το ότι ο ΟΓΑ δεν έχει αποδώσει καθόλου χρήματα στον ΕΟΠΥΥ από την ημέρα ένταξής του στον Οργανισμό, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου. Εμπλοκή παρατηρήθηκε και στο ΙΚΑ, η διοίκηση του οποίου ζήτησε από υπουργείο Οικονομικών λιγότερα χρήματα για συντάξεις (350 αντί 480 εκατομμυρίων) και υποχρεώθηκε να δεσμεύσει 130 εκατομμύρια που προορίζονταν για τους φαρμακοποιούς.»

Βεβαίως όλη αυτή η κατάσταση έχει φέρει σε σημείο απελπισίας τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που τους οφείλονται τεράστια ποσά και αναγκάζονται σε αρκετές περιπτώσεις να πληρώνουν από την τσέπη τους για φάρμακα και για γιατρούς.

Ταυτόχρονα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα φαρμακεία και οι γιατροί που λόγω και της έλλειψης ρευστότητας και των οφειλών του ΕΟΠΥΥ απειλούν με νέα διακοπή στη χορήγηση φαρμάκων και ιατρικών υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση η ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι μονόδρομος. Ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται όχι σήμερα αλλά χθες χρηματοδότηση από το κράτος για να μπορέσει να λειτουργήσει σε αντίθετη περίπτωση οι τίτλοι ΤΕΛΟΣ θα μπουν σύντομα στον νέο οργανισμό.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ