Σκουπίδια στους ιδιώτες. Ο πόλεμος άρχισε. Προσοχή στους Εφιάλτες..

Του Θωμά Μπιζά*

Τον Δεκέμβρη του 2010 έγιναν οι πρώτες μεγάλες κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ ενάντια στην κατασκευή των 4 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. Τότε όταν καταγγέλλαμε την απεργοσπαστική στάση του νυν προέδρου του σωματείου του ΕΔΣΝΑ Γιώργου Ζαχαρόπουλου (Γ. Ζ)που ήταν μονίμως απών μας έλεγε διάφορες αστείες δικαιολογίες.

Πότε «κάτι του τύχαινε και καθυστερούσε» και ερχόταν στα μουλωχτά και πάντα μετά το τέλος των διαδηλώσεων και πότε ασχολείτο με την μισθοδοσία του προσωπικού και δεν είχε χρόνο για διαδηλώσεις.

Φυσικά αυτές τις αστειότητες τις άκουγαν όσοι ήθελαν να τις ακούσουν και κανείς δεν τις έπαιρνε στα σοβαρά.

Μερικοί πίστευαν πως αυτή η συμπεριφορά οφείλεται στην προσπάθεια που έκανε τότε ο Γ.Ζ να γίνει «άνθρωπος του προέδρου» (Ν.Χιωτάκη) προκειμένου με την εύνοια της εργοδοσίας να γίνει χαλίφης στην θέση του χαλίφη. Να πάρει δηλαδή απλά την προεδρία του σωματείου από τον τέως φίλο του Γ. Χάρδα .

Πίστευαν δηλαδή πως η συμπεριφορά του οφείλετε σε υπέρμετρη φιλοδοξία και οπορτουνισμό.

Προσωπικά από τότε δεν μπορούσα να δεχτώ μόνο αυτή την εκδοχή και έλεγα πως αυτή η συμπεριφορά δεν εξυπηρετεί μόνο φιλοδοξίες αλλά αντικειμενικά εξυπηρετεί κυβερνητικά αλλά και εργολαβικά συμφέροντα.

Πολλοί τότε με θεώρησαν υπερβολικό και άλλοι με απείλησαν με μηνύσεις που ποτέ βέβαια δεν τόλμησαν να κάνουν.

Από τότε πέρασε μια χρονιά γεμάτη με μεγάλες αλλαγές και για τον ΕΣΔΚΝΑ και για την Τοπική αυτοδιοίκηση και για το σωματείο.

Ο ΕΣΔΚΝΑ έγινε πια διαβαθμιδικός , ο κ. Χιωτάκης δεν είναι πλέον πρόεδρος αλλά είναι ο κ. Σγουρός και ο Γ. Ζαχαρόπουλος έγινε πρόεδρος του σωματείου.

Θεωρητικά άλλαξαν σχεδόν όλα από τον Δεκέμβρη του 2010 . Οι λόγοι που οδηγούσαν τον Γ.Ζ σε οπορτουνιστικές συμπεριφορές δεν υπάρχουν πλέον. Οι στόχοι επετεύχθησαν .Και άνθρωπος των προέδρων έγινε και χαλίφης στην θέση του χαλίφη.

Τι δεν άλλαξε; Και γιατί ο Γ.Ζ έχει την ίδια (πιο απροκάλυπτη τώρα) απεργοσπαστική και εργοδοτική συμπεριφορά;

Αυτό λοιπόν πού ΔΕΝ άλλαξε είναι ο διακαής πόθος των κυβερνητικών και εργοδοτικών παραγόντων να δώσουν μέσω των 4 μονάδων επεξεργασίας, την διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες.

Αυτός ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί ακόμα γιατί υπάρχουν σθεναρές αντιστάσεις σαν την σημερινή στο Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ. Χρειάζονται λοιπόν ακόμα, ένα πρόθυμο πρόεδρο των εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ προκειμένου να τελειώσουν την δουλειά.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ πολύ καλά έκανε (και με δική μας παραίνεση) και προκήρυξε (μόνη της) τετράωρη στάση και διοργάνωσε και την κινητοποίηση.

Θα πρέπει όμως η ΠΑΣΚΕ –ΟΤΑ να πάψει να κρύβει την υπόθεση Ζαχαρόπουλου σαν την σκόνη κάτω από το χαλί. Οφείλει να τοποθετηθεί δημόσια και να καταδικάσει απερίφραστα την απεργοσπαστική συμπεριφορά του προέδρου του σωματείου στον ΕΔΣΝΑ.

Δεν έχει δικαίωμα κανείς να οδηγεί και να εθίζει τους συναδέλφους στην απεργοσπασία να μένει στο απυρόβλητο .

Σήμερα δεκάδες συνάδελφοι εργαζόμενοι του ΕΔΣΝΑ δεν έκαναν στάση εργασίας και δεν ήρθαν στην διαδήλωση.

Αν ο πόλεμος μόλις άρχισε όπως είπε και ο πρόεδρος της Ε.Ε Θ. Μπαλασόπουλος, για να κερδίσουμε θα πρέπει να προσέξουμε γιατί η ιστορία μας έχει και πολεμιστές αλλά έχει και εφιάλτες.

Ο  Θωμάς Μπιζάς είναι μέλος του Γ.Σ της ΠΟΕ –ΟΤΑ .

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ